Ljubljana, sreda, 18. julij 2018, 06:30

Papež v Cartageni: Za spravo niso dovolj dogovori med politiki, potrebno je spravno srečanje

Papež daroval mašo v Cartageni
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je končal petdnevni obisk Kolumbije. Zadnji včerajšnji dogodek je bila sveta maša v Cartageni, pri kateri je Kolumbijce pozval, naj naredijo prvi korak k miru. Pri opoldanski molitvi je molil tudi za mirno rešitev krize v sosednji Venezueli.

Papež Frančišek je v Cartageni znova spregovoril o mirovnem procesu v Kolumbiji in dejal, da za spravo niso dovolj dogovori med političnimi skupinami, ampak je potrebno spravno srečanje. »Noben skupinski proces nas ne razreši izziva srečanja, pojasnjevanja in odpuščanja,« je dejal papež in poudaril, da sprava torej ne pomeni utišati to, kar se je zgodilo, prav tako ne skrivati resnice ali odgovornosti.

Glavni avtorji tega zgodovinskega mirovnega procesa so po papeževih besedah ljudje in njihova kultura, ne pa ena skupina ali elita. Ta Frančiškova pripomba je pomembna z vidika, da Kolumbijo vodi elita, ki jo sestavlja približno 300 družin, ki so si med seboj v sorodu. »Od nas kristjanov se zahteva, da začnemo »od spodaj« ustvarjati kulturno spremembo: na kulturo smrti, nasilja odgovorimo s kulturo življenja, srečanja,« je dejal papež in tudi v Cartageni ostro obsodil trgovino z mamili: »Ostro obsojam to globoko rano, ki je pokončala številna življenja ter jo ohranjajo in podpirajo brezvestni ljudje. Pozivam h končanju trgovine z mamili, ki samo vsepovsod seje smrt ter uničuje upanje in številne družine.«

Pri opoldanskem nagovoru je pozornost usmeril v sosednjo Venezuelo. »Pozivam k zavračanju vsake oblike nasilja v političnem življenju in iskanju rešitve za velike krize, ki se je dotaknila vseh, še posebej najrevnejših in najbolj prikrajšanih v družbi,« je dejal papež.


Ne spreglejte: