Ljubljana, ponedeljek, 18. junij 2018, 22:41

Nuncij v Koreji: Vrh v Singapurju je bil zgodovinski dogodek miru

Apostolski nuncij v Koreji, Alfred Xuereb, je včerajšnji vrh ZDA in Severne Koreje v Singapurju označil za zgodovinski dogodek miru. Za portal Vatican News je dejal, da je bila včeraj napisana zelo pomembna stran, ki zaznamuje začetek poti, ki je še dolga in naporna, vendar prinaša upanje, saj je bil začetek zelo pozitiven.


Papež na Irskem: v programu tudi brezdomci in Marijino svetišče

Vatikan je včeraj objavil uradni program papeževega potovanja na Irsko, kjer se bo 25. in 26. avgusta udeležil sklepnega dela svetovnega srečanja družin. Poleg tega bo obiskal še sprejemni center za brezdomce in osrednje irsko Marijino svetišče v Koncku na severozahodu države.


Zbor za republiko po volitvah opozarja na izključevanje

V Zboru za republiko so s posebno izjavo izrazili pričakovanje po oblikovanju kompetentne vlade z ministri, ki bodo od začetka svojega mandata delovali strokovno in odgovorno. Kritični so do drugouvrščenega na volitvah Marjana Šarca, ki da "prehiteva" s sestavljanjem koalicije mimo zmagovalne SDS. Kot glavni problem pa vidijo izključevanje.


Črnomaljska katastrofa kliče po solidarnosti

Po petkovem neurju s točo, ki je najhuje prizadela občino Črnomelj, nadaljujejo odstranjevanje posledic in ocenjujejo škodo. Ta naj bi po prvih ocenah dosegla tri milijone evrov. Po neurju so se mnogi znašli v stiski. Sredstva za tiste, ki jih je ujma pahnila na rob, je začela zbirati tudi Slovenska Karitas. Donacije zbirajo na namenskih računih oziroma preko SMS sporočil.


Škof Angelleli – argentinski Romero – bo prištet med blažene

Papež Frančišek je Kongregacijo za zadeve svetnikov pooblastil, da pripravi dekret za beatifikacijo argentinskega škofa in mučenca Enriqueja Angelellija, ki ga mnogi imenujejo tudi argentinski Romero. Na Filipinih pa je bil ta konec tedna ubit že tretji duhovnik v zadnjih šestih mesecih.


Papež pri opoldanski molitvi Marijo prosil za mir na Korejskem polotoku

Kot je ob nedeljah že ustaljena navada, je papež Frančišek z okna apostolske palače v Vatikanu nagovoril romarje na Trgu sv. Petra. Prisluhnili so njegovemu razmišljanju o evangeljskem odlomku, v katerem se zrcali dvojni odnos ljudi do Jezusa. Po blagoslovu je skupaj z verniki zmolil za uspeh prihajajočega zgodovinskega srečanja med ameriškim in severnokorejskim voditeljem.


Nadškof Stres daroval zahvalno mašo za 50 let mašniškega posvečenja

V Katoliški Cerkvi obhajamo praznik Marijinega brezmadežnega srca. Na predvečer tega praznika je v Ljubljani sveto mašo daroval nadškof Anton Stres, ki se je ob tem zahvalil za svoj jubilej zlate maše.


Duhovnik Matjaž Roter prejel papeško odlikovanje

Papež Frančišek je na predlog Državnega tajništva v Vatikanu dr. Matjažu Roterju, duhovniku celjske škofije, ki trenutno opravlja službo tajnika Apostolske nunciature v Kolumbiji, podelil častni naziv papeškega kaplana – monsinjor.


Nadškof Stres: V Jezusovem Srcu slavimo Božjo ljubezen

Ob današnjem prazniku Srca Jezusovega je bilo posebej slovesno v cerkvi sv. Petra in Jezusovega Srca na Taboru v Ljubljani. Somaševanje je v zahvalo ob svojem jubileju vodil nadškof Anton Stres, letošnji zlatomašnik. Pri oltarju so se mu med drugimi pridružili ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, sobrata zlatomašnika Rok Gajšek in Rudi Štavar ter srebrnomašnika Pavle Novak in Peter Žakelj.


Papež bo s patriarhi v Bariju molil za mir

Vatikan je objavil program papeževega obiska Barija, kjer bo 7. julija potekala ekumenska molitev za mir in dialog na Bližnjem Vzhodu. V cerkvi sv. Nikolaja bo zjutraj sveti oče skupaj s patriarhi počastil relikvije omenjenega svetnika, zatem pa se bodo skupaj odpravili na ekumensko molitev. Sledil bo pogovor za zaprtimi vrati in kosilo. Pred odhodom bo papež pozdravil še predstavnike oblasti.


Novejše novice | Starejše novice