Ljubljana, nedelja, 18. februar 2018, 03:46

Ob drugi obletnici Hišo Ljubhospica obiskali predstavniki največjih verskih skupnosti

Hiša Ljubhospica praznuje 2. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so jo obiskali ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, mufti islamske skupnosti Nedžad Grabus ter ljubljanski paroh in starešina Srbske pravoslavne Cerkve Aleksandar Obradović. Na srečanju so spregovorili o delu na področju duhovnosti v hiši v preteklem letu in o njenem pomenu ob koncu življenja na sploh.


Stavka bolj množična, kot so pričakovali

Dopoldne je za dve uri obstalo delo zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, in sicer v posameznih regijskih bolnišnicah, ljubljanskem kliničnem centru, pa tudi v domovih za starejše. Koliko od skupno več kot 40 tisoč zaposlenih je dejansko sodelovalo v stavki, ni povsem jasno. V sindikatih so poudarili, da si ne želijo prizadeti bolnikov in oskrbovancev, ampak stavkajo proti vladi. Če jih ta ne bo jemala resno, pa napovedujejo zaostrovanje aktivnosti.


V pripravi reforma malteškega viteškega reda

Volitve novega velikega mojstra malteškega viteškega reda bodo 2. in 3. maja.


V Lurdu priznali 70. čudež

Na včerajšnji praznik Lurške Matere Božje smo obhajali svetovni dan bolnikov. Še posebej slovesno je bilo v Lurdu, kjer so praznovali 160. obletnico Marijinih prikazovanj Bernardki Soubirous. Ob tej priložnosti so uradno priznali 70. čudež, do katerega je prišlo v tem romarskem središču. Gre za ozdravljene redovnice Bernadette Moriau, ki je bila več let paralizirana. Od leta 1987 ni več mogla hoditi, čudež pa se je zgodil pred desetimi leti 11. julija 2008.


Ob mednarodnem dnevu epilepsije o težavah, ki jih ta prinaša

12. februar je mednarodni dan epilepsije. V razvitem delu sveta ima to bolezen približno odstotek prebivalstva, od tega dve petini nista ustrezno zdravljeni. V Sloveniji ima po neuradnih ocenah takšno diagnozo približno 16 tisoč ljudi. Številni se srečujejo s čustvenimi, umskimi in socialnimi posledicami, preprečevati jih je mogoče s širjenjem znanja.


Papež: Greh nas dela nečiste!

Obhajamo god lurške Matere Božje in svetovni dan bolnikov. Tema letošnjega svetovnega dneva bolnikov so besede, ki jih je Jezus s križa izrekel materi Mariji in učencu Janezu: »Žena, glej, tvoj sin! […] Glej, tvoja mati! In od tiste ure jo je učenec vzel k sebi«. Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo premišljeval o Jezusu, kot zdravniku telesa in duha, ki ga je Oče poslal na svet, da bi ozdravil človeštvo, zaznamovano z grehom in njegovimi posledicami.


5. obletnica napovedi odstopa Benedikta XVI.

Mineva 5 let od napovedi odstopa Benedikta XVI. Namestnik v vatikanskem državnem tajništvu, msgr. Angelo Becciu je pred dnevi ob robu nekega dogodka dejal, da je zaslužni papež fizično slabše, a še vedno opravlja kratke sprehode. Miselno je svež in ima dober spomin.


Cerkev v Evropi v dialogu z islamom

V Albaniji se je včeraj sklenilo srečanje predstavnikov škofovskih konferenc Evrope, ki so govorili o možnostih dialoga z islamom. V treh dneh pogovorov so soočili poglede na lik muslimanskega vernika in razpravljali o nekaterih pastoralnih vprašanjih.


Nadškof Zore: Športniki naj dokazujejo svojo srčnost

Slovenskim športnikom je pozdrave pred začetkom olimpijskih iger poslal tudi predsednik Slovenske škofovske konference ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.


Spolne zlorabe v Čilu: Vatikanski preiskovalec se bo s ključno pričo osebno srečal v ZDA

Vatikanski preiskovalec spolnih zlorab, malteški nadškof Charles Scicluna, ki ga papež pošilja v Čile, da razišče odgovornost škofa Bárrosa, se bo s ključno pričo osebno srečal v ZDA, saj ta živi v Filadelfiji. Sprva je bilo predvideno, da se bo z njo pogovarjal le prek skypa, drugim žrtvam pa osebno prisluhnil v Santiagu.


Novejše novice | Starejše novice