Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež pozdravlja vernike (foto: Radio Vatikan)
Papež pozdravlja vernike

Papež blagoslovil temeljni kamen doma za brezdomce

Svet | 10.09.2017, 18:53 Marjana Debevec

Papež Frančišek je zadnji dan svojega obiska Kolumbije odpotoval v mesto Cartagena, kjer je najprej blagoslovil temeljne kamne za domove društva Talita Kum, ki bodo sprejeli brezdomce.

Sveti oče se je zjutraj po kolumbijskem času poslovil od nunciature v Bogoti, kjer kot tajnik deluje slovenski duhovnik Matjaž Roter, in se odpravil v Cartageno. Potem ko je pristal na tamkajšnjem letališču, se je najprej ustavil pred hangarjem, kjer je približno 300 mladih pripravilo koreografijo o dostojanstvu človeka in kulturni identiteti.

Približno ob 17.30 po našem času je prispel na trg sv. Frančiška Asiškega, kjer je blagoslovil temeljni kamen domov za brezdomce. Na trgu je ga je navdušeno sprejelo nekaj sto brezdomcev in otrok, ki jim pomaga združenje Talika Kum. Nekateri predstavniki omenjenega združenja so spregovorili o svojem delu, ki ga vodi želja hoditi skupaj za delovanje dostojanstva vsakega človeka. Povedali so mu, kako si prizadevajo za izkoreninjenje revščine pa tudi za pomoč zavrženim v družbi.

Po molitvi in blagoslovu se je sveti oče odpravil še na dom 77-letne gospe Lorenze, ki že več kot 50 let dela kot prostovoljka v javni menzi. Vsak dan namreč na svoj dom sprejme ljudi, ki jim razdeli hrano.

Papež s potpludbo pod arkado
Papež s potpludbo pod arkado © Vatican insider

Papež Frančišek pa je danes znova pokazal, da na poti do človeka zanj ni ovir. Med vožnjo papamobila v Cartageni se je namreč lažje poškodoval, ko je vozilo naenkrat ostro zavrlo. Udaril se je v arkado nad levim očesom in rahlo zakrvavel, pa vendar brez postanka nadaljeval svojo pot obiskovanja in vlivanja poguma.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...