Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež pozdravlja vernike (foto: Radio Vatikan)
Papež pozdravlja vernike

Papež pri maši v Medellinu: Slediti Jezusu ne pomeni togo izpolnjevati pravila

Svet | 09.09.2017, 18:43 Marjana Debevec

Papež Frančišek, ki se mudi na petdnevnem obisku Kolumbije, je danes daroval sveto mašo v drugem največjem kolumbijskem mestu Medellin, nekoč razvpitem zaradi preprodajalcev drog. Maše na tamkajšnjem letališču se je udeležilo milijon in pol ljudi. Zbranim je dejal, da hoditi za Jezusom ne pomeni izpolnjevati določena pravila, ampak predvsem osredotočiti se na bistveno in se prenoviti.

Iti v bistveno po papeževih besedah pomeni iti v globino, osredotočiti se na tisto, kar velja in ima v življenju vrednost. »Jezus nas uči, da odnos z Bogom ni hladna navezanost na pravila in zakone, niti ne pomeni izpolnjevati neka zunanja dejanja, ki ne vodijo v resnično spremembo življenja, ampak mora izhajati iz žive izkušnje Boga in njegove ljubezni.« Jezusov učenec naj tako ne bi bil statičen, ampak vedno dejaven v poslušanju Božje besede. Ta nas po papeževih besedah vabi, da odgovorimo na konkretne potrebe naših bratov.

Zatem je Frančišek vse zbrane povabil k prenovi. Kot je nekoč Jezus vznemirjal judovske učitelje, da bi izšli iz njihove togosti, tako danes Cerkev vznemirja Sveti Duh in jo spodbuja, da se bi se otresla lastnega udobja in navezanosti. Ne smemo se bati prenove, je zatrdil Frančišek. Lakota in žeja po pravičnosti namreč terjata vedno nove odgovore.

Kot Jezusovi učenci pa se moramo znati tudi vključiti, pa čeprav to pomeni, da si umažemo roke. Mnogi ljudje so danes namreč lačni Boga, lačni dostojanstva. »Ne moremo biti kristjani, ki nenehno dvigujejo plakat z napisom: ’Prepovedan prehod.’ Ne smemo misliti, da je ta prostor le moja last. Cerkev namreč ni naša, ampak je Božja«, je zatrdil sveti oče. Zato so vsi ljudje povabljeni v njej in med nami najti svojo hrano. Mi smo namreč le preprosti služabniki in ne smemo biti tisti, ki preprečujemo ljudem srečanje z Jezusom, je zbranim pri sveti maši še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...