Ljubljana, torek, 26. september 2017, 23:52

Ex vatikanski revizor: Nisem odstopil prostovoljno!

Nekdanji glavni vatikanski revizor Libero Milone, ki je junija odstopil brez pojasnila, je v soboto stopil pred novinarje štirih večjih mednarodnih medijskih hiš. Povedal je, da ni odstopil prostovoljno, ampak je bil v to prisiljen. Grozili so mu z aretacijo, vodja vatikanske žandarmerije ga je prisilil v podpis že vnaprej pripravljenega pisma. Stike s papežem so mu zadnje leto in pol preprečevali.


AUDIO: Zakon o drugem tiru prestal referendumsko preizkušnjo

Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške povezave Divača-Koper je prestal referendumsko preizkušnjo. Ob nizki volilni udeležbi ga je podprla več kot polovica tistih, ki so glasovali. Pobudnik ljudskega odločanja o tem Vili Kovačič je že napovedal, da se bo obrnil tako na ustavno kot na računsko sodišče, kar je potrdil tudi v izjavi za Radio Ognjišče. Na vladni strani menijo, da imajo ljudje dovolj političnih igric, zato so ji prepustili projekt.


Papež Frančišek: Bog za vsakega od nas želi polno življenje

Papež Frančišek je današnji opoldanski nagovor v Vatikanu oprl na priliko o hišnem gospodarju, ki je ob različnih urah dneva klical delavce v svoj vinograd in na koncu vsem ponudil enako plačilo. Po besedah svetega očeta je njeno sporočilo dvojno - da Bog vse vabi na delo za svoje kraljestvo in da želi na koncu vse poplačati z večnim življenjem.


V Sloveniji odločamo o zakonu o drugem tiru, do 19h velja volilni molk

Na približno 3.200 voliščih po naši državi lahko danes približno milijon 710.000 upravičencev odloča o usodi zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške povezave Divača-Koper. Svoje glasove lahko oddajo do 19. ure, do takrat velja volilni molk. Prijave kršitev sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.


V Sloveniji ta konec tedna v znamenju blaženega Slomška

V naši krajevni Cerkvi je ta konec tedna v znamenju blaženega Antona Martina Slomška. Njegov god obhajamo danes. Že včeraj so v njegovem rojstnem kraju na Slomu in na Ponikvi pripravili tradicionalni Slomškov dan. Na Slomškovo nedeljo bo slovesno marsikje po državi, a še posebej v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru, kjer bodo praznovanje godovnega dne svojega zavetnika povezali z več obletnicami.


Obhajamo god svetega patra Pija iz Pietrelcine

23. septembra goduje sveti pater Pij. Bil je izreden spovednik in poznavalec človeških src. Čeprav je med verniki tudi zato zelo priljubljen, sta mu v Sloveniji posvečeni le dve kapeli - pri kapucinih v Škofji Loki in na Radiu Ognjišče. Obe tudi hranita njegove relikvije.


Predsedniška tekma uradno odprta, podpise zbrala tudi Likovičeva in Popovič

Čez mesec dni bomo izbirali predsednika države, danes je stekla volilna kampanja. Še pred kratkim je kazalo, da bo v tekmo za ta položaj vstopilo rekordno število kandidatov, a zdaj je jasno, da bo pogoje izpolnila le peščica. Predsednici NSi Ljudmili Novak, kamniškemu županu Marjanu Šarcu ter ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič, ki jim je to že uspelo, se je pridružil aktualni predsednik države Borut Pahor. Državna volilna komisija je potrdila njihove kandidature, v prihodnjih dneh pričakuje še nekaj vlog.


Kampanja pred referendumom o drugem tiru se izteka

V Sloveniji bomo v nedeljo odločali o usodi zakona o drugem tiru, ki ga je vlada pripravila kot podlago za izvedbo projekta. Kampanja se izteka, opolnoči bo nastopil volilni molk. Podporniki in nasprotniki referenduma tako lahko le še danes prepričujejo ljudi, kako glasovati. Kdo je bil uspešnejši, bo jasno že kmalu, ankete kažejo, da bo ključna udeležba.


Papež Frančišek ne bo nikoli pomilostil pedofilov

Papež Frančišek je zagotovil, da ne bo nikoli podpisal pomilostitve pedofilov. V današnjem nagovoru vatikanski Komisiji za zaščito mladoletnih je še priznal, da se je Cerkev problema spolnih zlorab zavedla pozno in posledično tudi reševanje problema prihaja pozno.


Vojak najbolj ve, kaj pomeni mir

Obhajamo mednarodni dan molitve za mir in slovenski dan Vojaškega vikariata. Nadškof Stanislav Zore je skupaj z evangeličanskim škofom Gezom Filo zjutraj blagoslovil kapelo v vojašnici na Vrhniki in tam daroval sveto mašo. Osrednja slovesnost ob dnevu vojaškega vikariata pa bo v nedeljo na Brezjah.


Novejše novice | Starejše novice