Ljubljana, sobota, 25. november 2017, 12:18

Materinski domovi in varne hiše nujno potrebni za pomoč žrtvam nasilja

Organizacija združenih narodov je 25. november razglasila za mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami. Tako se je razvila svetovna kampanja za človekove pravice žensk – šestnajst dni akcij, ki se končajo 10. decembra, na svetovni dan človekovih pravic. V različnih humanitarnih organizacijah pozivajo k ničelni toleranci do nasilja nad ženskami in deklicami, ki prepogosto o svojih stiskah molčijo.


Nov državni svet

V novem sklicu državnega sveta bo iz vrst funkcionalnih interesov precej novih imen. Čeprav je kar nekaj obrazov enakih kot doslej, pa se bodo morali nekateri tudi posloviti, in sicer med njimi predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, ki ga bo nasledil podpredsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Branko Tomažič.


Kdor spodbuja strah do migrantov, seje nasilje

V Vatikanu so danes predstavili papeževo poslanico za svetovni dan miru, ki ga vsako leto obhajamo 1. januarja. Tokrat nosi naslov »Migranti in begunci: moški in ženske v iskanju miru«. Sveti oče v njej poudarja, da na migracije ne smemo gledati kot na grožnjo, ampak so priložnost za gradnjo miru, saj bodo še naprej zaznamovale našo prihodnost. Predlaga pa štiri strategije: migrante je treba sprejemati, zaščititi, spodbujati in integrirati.


Papež prihodnje leto v Litvo, Latvijo in Estonijo

Papež Frančišek, ki v nedeljo odhaja v Mjanmar in Bangladeš, bo septembra prihodnje leto obiskal Litvo, Latvijo in Estonijo, so sporočili predstavniki teh baltskih držav. Po njihovih besedah bo Vatikan potovanje uradno napovedal decembra. Do obiska bo prišlo ob 100. obletnici ustanovitve njihovih držav.


Novi urednik Družine Boštjan Debevec stavi na iskrene odnose

Na mesto odgovornega urednika katoliškega tednika Družina je ta teden stopil Boštjan Debevec, nekdanji urednik uredništva za religije in verstva na Radiu Slovenija, pred tem je bil tudi sodelavec oddaje Obzorja duha na Televiziji Slovenija. Je prvi laični odgovorni urednik na tem tedniku, po izobrazbi pa je diplomirani teolog. Na prvo mesto pri svojem delu postavlja odnose med ljudmi.


Papež v Mjanmar in Bangladeš s sporočilom sprave in miru

Papež Frančišek v nedeljo odhaja na azijsko turnejo, kjer bo najprej obiskal Mjanmar, nato pa še Bangladeš. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Greg Burke je ob predstavitvi potovanja poudaril, da bo sveti oče v obe azijski državi prinesel sporočilo sprave, odpuščanja in miru.


Papež pri avdienci: Maša je podoživljanje kalvarije

Papež je pri današnji splošni avdienci spregovoril o maši kot spominu na Kristusov prehod od smrti k življenju. Kot je dejal, tu ne gre za navadno obujanje spominov, ampak za mnogo več – pomeni narediti navzoče tisto, kar se je zgodilo pred dvema tisočletjema. Pri vsakem evharističnem bogoslužju Jezus na nas izliva svoje usmiljenje, kot je to storil na križu, za prenovo naših src in življenj.


Papež reorganiziral državno tajništvo

Papež Frančišek je znotraj državnega tajništva ustanovil oddelek za diplomatsko osebje Svetega sedeža. Skrbel bo izključno za vprašanja, povezana z osebami, ki delajo v diplomatski službi Svetega sedeža ali se nanjo pripravljajo. Pod njegovo pristojnostjo bodo izbor kadrov, začetno in stalno izobraževanje, napredovanja, dovoljenja ipd.


Španska škofovska konferenca: Neodvisnost Katalonije kršitev ustavnega reda

Predsednik Španske škofovske konference, kardinal Ricardo Blázquez Pérez, je enostransko razglasitev neodvisnosti s strani Katalonije označil za kršitev ustavnega reda, ki so ga Španci sprejeli pred štiridesetimi leti. Na zasedanju škofov v Madridu se je zavzel za spoštovanje prava in obnovitev odnosov, ki so jih skrhali nedavni dogodki.


Tednik Družina: Slovo Francija Petriča, prihaja Boštjan Debevec

Msgr. Franci Petrič danes končuje mandat odgovornega urednika tednika Družina. Na tej funkciji je bil 25 let. Nadškof Stanislav Zore se mu je v imenu Slovenske škofovske konference zahvalil in izrazil priznanje za opravljeno delo ter redno izhajanje osrednjega katoliškega tednika. Hkrati novemu uredniku Boštjanu Debevcu, ki bo jutri nastopil petletni mandat, želi obilo Božjega blagoslova ob prevzemu novih odgovornosti.


Novejše novice | Starejše novice