Ljubljana, torek, 19. junij 2018, 18:30

"Med počitnicami otrok ne »šopajte« z vsako dejavnostjo"

Prihaja 10 tednov, ko so otroci doma in tega časa se seveda zelo veselijo. To pa staršem predstavlja nov izziv, kako organizirati te tedne, kam z otroki in kaj naj doma sploh počnejo. V Svetovalnici je bila naša gostja ustanoviteljica Familylaba, Ivana Gradišnik.


Mladi o ohranjanju tal v alpskem prostoru

Gimnazija in Srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik je, kot še nekaj drugih slovenskih šol, vpeta v mednarodno združenje YPAC, Mladinski parlament Alpske konvencije, s sedežem v Innsbrucku. Letošnji dogodek je konec marca gostila Slovenija. V studiu smo gostili mlade in mentorico, ki so bili del razprave.


Naš gost: Novomašniki 2018, 1. del

Junij je mesec, ko škofje posvečujejo nove duhovnike. Kot navaja Tiskovni urad SŠK, bo letos v Cerkvi na Slovenskem posvečenih 20 novomašnikov: 12 škofijskih ter 8 redovnih duhovnikov. Trije diakoni bodo prejeli mašniško posvečenje v tujini. Prvih šest novomašnikov smo predstavili v tokratni oddaji, to so bili: Branko Jurejevčič, Aljaž Baša, br. Miro Pavšek, Peter Stele, p. Jona Vene in Rok Bečan.


Bolniki danes 50-ič romajo k Mariji Pomagaj

V Slovenskem narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah bo danes že petdesetič potekalo narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših, ki ga pripravlja mesečnik Ognjišče. Zlato romanje vodi nadškof Stanislav Zore.


P. Robert Bahčič pred romanjem bolnikov na Brezje: V množici trpečih bratov in sester vidim notranje bogastvo Cerkve

Pred nami je jubilejno narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših na Brezje, ki ga že 50. organizira Revija Ognjišče. Pomemben delež k romanju doprinese prav narodno svetišče Marije Pomagaj, zato smo se pred dogajanjem pogovarjali z rektorjem svetišča na Brezjah p. dr. Robertom Bahčičem.


Zeleni čaj za poživitev, meta, melisa, materina dušica, baldrijan, sivka za pomiritev

Čajem, zlasti tistim iz zdravilnih zelišč, smo se posvetili v tokratni Svetovalnici, saj ste številni mojstri priprave in te rastline pridno nabirate. Tudi strokovnjakov na tem področju je kar nekaj, mi smo v naš studio povabili farmacevta iz podjetja Sitik, Klemena Križaja.


Tako majhen, pa tako velik

O prebivalcih gozda, ki niso najbolj zaželeni v naših življenjih, smo govorili v tokratni Svetovalnici. Prijeten sprehod lahko zaznamuje vbod okuženega klopa, posledice pa so lahko tudi smrtno nevarne. Eva Grilc iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je spregovorila o dveh bolezni, ki jih ta mala žival prenaša.


Vsiljevanje LGBT ideologije: Naivni smo, zadev se lotevamo na napačnem koncu

Medtem ko Filozofska fakulteta želi ženski spol narediti za nevtralnega, Amnesty International pa po šolah propagira teorijo spola, LGBT-jevska ideologija vse pogosteje prikrito in odkrito prihaja prek knjig, filmov, risank in glasbe. O tem so v oddaji Pogovor o … spregovorili mag. Mojca Belcl Magdič, ki v Rimu končuje doktorat iz ženskih študijev in teorije spola, dramski igralec Gregor Čušin in Tomaž Sokol s portala iskreni.net.


»Čebelarji imamo dve vrsti paše: zanič in katastrofalno.«

»Živim za čebelarstvo in od čebelarstva", je v Svetovalnici povedal predsednik Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev Boris Seražin. Z njim smo se pogovarjali o problemu pašnih virov za čebelarje, prilagajanju na spremenjene klimatske razmere ter zatiranju čebeljih bolezni.


Škodljive posledice pretirane rabe ekranov

Digitalne tehnologije (pametni telefoni, tablice, računalniki, igralne konzole in podobno) nam olajšajo življenje, delo in učenje ter nam služijo za zabavo in razvoj kreativnosti. Zato je prav, da jih spoznamo in razvijemo spretnosti za njihovo uporabo. Zaradi privlačnosti vsebin, enostavne uporabe in dostopnosti pa mladi pogosto preveč svojega prostega časa preživijo pred ekrani. Starši jim na tem področju pogosto nismo dober zgled.


Novejše novice | Starejše novice