Ljubljana, ponedeljek, 21. avgust 2017, 14:00

Msgr. Trstenjak na srečanju PRO: Z molitvami vztrajati do konca

Z dopoldansko sveto mašo v župnijski cerkvi na Polenšaku se je začelo 44. srečanje Prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče, ki smo ga tokrat združili z Lűkarskim praznikom v Dornavi. V nagovoru po evangeliju je glavni urednik radia msgr. Franci Trstenjak poudaril pomembnost močne vere, potrpežljivosti in zaupanja v Jezusovo uslišanje. Spomnil je tudi na aktualnost razmišljanj pokojnega jezuita p. Franca Cerarja o domovini, ki jo mučijo hudi duhovi.


Naša gostja: Francka Rajnar

Tik pred praznikom Marijinega Vnebovzetja smo v oddaji Naš gost spoznali bogato življenje naše zveste poslušalke, Francke Rajnar iz Krtine pri Šentlovrencu na Dolenjskem. Iskriva gospa, polna vere in vedrine ter življenjskega optimizma, ki bo prav kmalu dopolnila devetdeset let, je presenečala s svojim klenim razmišljanjem, vrednotenjem aktualnih dogodkov in odličnim spominom na mlada leta, ki so povezana s Kmetijsko in gospodinjsko šolo v Mali Loki, kjer je desetletje pred njeno ukinitvijo delovala kot inštruktorica.


44. srečanje Prijateljev in poslušalcev bo v Lükarski deželi

20. avgusta se bomo zbrali v Lükarski deželi. Že 44. srečanje PRO bo povezano s tradicionalnim "Lükarskim praznikom" oziroma "Praznikom čebule" v Dornavi. Srečanje bomo začeli s sveto mašo v župnijski cerkvi Marijnega obiskanja na Polenšaku ter nadaljevali v Dornavi, kjer se bomo pridružili etnografski prireditvi, katere namen je ohraniti tradicijo pridelave čebule in starih ljudskih običajev, ki so gojenje te kulture spremljali.


Nasilje je klic na pomoč

V oddaji »Za življenje, za danes in jutri«, ko se vsako drugo soboto v mesecu posvečamo vzgojnim zadregam, smo po dolgem času gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, v studiu pa se nam je pridružila tudi vzgojiteljica predšolskih otrok Mateja Teja Bučinel. Skupaj sta napisala knjigo z naslovom Mali nasilnež. Ob razlagi in resničnih primerih ob knjigi spoznamo, kaj tiči v ozadju agresivnega in nasilnega vedenja otroka. Neprimerno obnašanje lahko spremenimo, a ukrepati je treba takoj, poudarja Marko Juhant.


Svetovalnica: Kraja podjetju je tudi ne delo v času službe

Detektiv deluje podnevi in ponoči, 365 dni v letu in ima hiter odzivni čas. Ena izmed njih je tudi Bernarda Škrabar, direktorica Detektivske varnostne agencije, ki je bila gostja Svetovalnice. V njej smo spregovorili prav o tem delu.


Svetovalnica: Počutim se dobro, le zakaj bi moral paziti na krvni tlak?

Svetovalnica je vsako tretjo sredo v mesecu namenjena zdravstveni tematiki. V tokratni smo tako govorili o srčno žilnih boleznih, ki jih je predstavila in o njih spregovorila dr. Danica Rotar Pavlič, specialistka družinske medicine.


Donko: Praznik marijanskega feminizma

Ob največjem Marijinem prazniku je svoje razmišljanje o povezanosti Božje Matere in sodobne ženske z javnostjo delil socialni delavec Franci Donko. V zapisu, ki ga je naslovil kot »Veliki šmaren – praznik marijanskega feminizma«, ugotavlja, da lahko najgloblje potrebe sodobne ženske izpolni le Marija.


Rektor Diez-Antonanzas: Devica Marija rešuje veliko življenj, ki so se oddaljile od Boga

Pred največjim Marijinim praznikom smo pripravili poseben pogovor. Aprila letos so romarji iz Brezij prvi iz Slovenije ponesli podobo Marije Pomagaj v špansko Marijino svetišče Torreciudad, ki hrani več kot različnih 300 replik Device Marije iz vsega sveta. Tej zbirki se bo septembra pridružila tudi podoba Ptujskogorske Matere Božje. Tja jo bodo ponesli romarji skupaj z nadškofom Alojzijem Cviklom in provincialom slovenske minoritske province p. Milanom Kosom.


Zbirno o bogoslužjih na praznik Marijinega Vnebovzetja

Objavljamo informacije o svetih mašah v nekaterih romarskih svetiščih ob praznovanju praznika Marijinega vnebovzetja. Podatki so urejeni po abecednem redu in sicer, kakor so nas o tem obvestili dušni pastirji oz. rektorji svetišč.


Smo umetniško Božje delo

V slovenski javnosti pogostokrat govorimo o tem, koliko je izobraževalnega dela v šolah in koliko je ob tem še vsega ostalega. Vzgoja in izobraževanje sta izraza, ki tvorita celoto in poudarjata dvojno komponento šolskega dogajanja. Ko rečemo vzgoja, to lahko pomeni marsikaj. Vsaka osnovna šola ima v zadnjih desetih letih svoj vzgojni načrt, ki ga določa zakon.


Novejše novice | Starejše novice