Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:25

P. Lah: Spopadi v Virginiji v ZDA posledica manipulacije dogodka

Kip generala Leeja v Charlottesvillu
Foto © Wikipedia

Mesto Charlottesville v Virginiji v ZDA je pred dobrim tednom dni pretreslo nasilje, ki je med drugim zahtevalo smrtno žrtev. Prvotno je šlo za napovedan shod proti umiku kipa Robertu Leeju, generalu Konfederacije med državljansko vojno v svetovni velesili. A v času omenjenega zborovanja se je organizirala tudi nasprotna stran. Dogajanje so za svoje cilje izkoristili rasistične in neonacistične skupine ter pripadniki gibanj Antifa in Črna življenja štejejo. Oblasti so zato razglasile izredne razmere, vključila se je še policija in izbruhnili so spopadi. Prek družbenih omrežij so se nato zvrstili različni pogledi o korektnosti poročanja medijev o tem, kdo jih je sprožil.

Po besedah dr. patra Petra Laha je v tem primeru povsem lokalna zgodba prerasla v nacionalni problem, kip generala Leeja je iz enega od simbolov državljanske vojne postal simbol nečesa mnogo večjega. "Šlo je za manipulacijo nekega dogodka, ta manipulacija je nato presegla okvire tistega, kar bi prestavitev oziroma odstranitev kipa bila." Edina rešitev je, tako pater Lah, ne dovoliti stika protestnikov z obeh strani. "Če je jasno, da bo prišlo do eksplozivne mešanice, mora oblast oziroma tisti, ki odgovarjajo za javni red in mir, preprečiti, da pridejo skupaj."

Velika večina medijev je dogajanje predstavila kot napad skrajnih desničarjev in nacionalistov na miroljubne protestnike, a pričevanja in video posnetki so kazali, da je bilo tudi med temi opaziti ljudi, zamaskirane v črno ter oborožene s koli in palicami za bejzbol. "Problem je, da smo v sodobnem medijskem okolju, še posebej, odkar so se razvila družbena omrežja, izgubili občutek na to, da je pogledov na stvar več, a ta je ena. Bistvo dobrega in zdravega novinarstva je iz različnih in delnih pogledov skušati sestaviti kolikor toliko popolno sliko," je prepričan pater Lah. Kot strokovnjak za medije ugotavlja, da je tak tip novinarstva v tem trenutku v krizi. "Še najbližje temu pridejo klasični mediji z ustaljeno tradicijo."

Pater Lah je za naš radio še dodal, da moramo biti kristjani jasni: vse, kar tudi malo diši po kakršni koli obliki rasizma, moramo prepoznati in se temu takoj zoperstaviti. Kot je dodal, se ne smemo pustiti zmanipulirati, preprečiti moramo polarizacijo in konflikte, preden se zgodijo.


Ne spreglejte: