Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

P. Lah: Spopadi v Virginiji v ZDA posledica manipulacije dogodka

Svet | 21.08.2017, 10:48

Mesto Charlottesville v Virginiji v ZDA je pred dobrim tednom dni pretreslo nasilje, ki je med drugim zahtevalo smrtno žrtev. Prvotno je šlo za napovedan shod proti umiku kipa Robertu Leeju, generalu Konfederacije med državljansko vojno v svetovni velesili. A v času omenjenega zborovanja se je organizirala tudi nasprotna stran. Dogajanje so za svoje cilje izkoristili rasistične in neonacistične skupine ter pripadniki gibanj Antifa in Črna življenja štejejo. Oblasti so zato razglasile izredne razmere, vključila se je še policija in izbruhnili so spopadi. Prek družbenih omrežij so se nato zvrstili različni pogledi o korektnosti poročanja medijev o tem, kdo jih je sprožil.

Po besedah dr. patra Petra Laha je v tem primeru povsem lokalna zgodba prerasla v nacionalni problem, kip generala Leeja je iz enega od simbolov državljanske vojne postal simbol nečesa mnogo večjega. "Šlo je za manipulacijo nekega dogodka, ta manipulacija je nato presegla okvire tistega, kar bi prestavitev oziroma odstranitev kipa bila." Edina rešitev je, tako pater Lah, ne dovoliti stika protestnikov z obeh strani. "Če je jasno, da bo prišlo do eksplozivne mešanice, mora oblast oziroma tisti, ki odgovarjajo za javni red in mir, preprečiti, da pridejo skupaj."

Velika večina medijev je dogajanje predstavila kot napad skrajnih desničarjev in nacionalistov na miroljubne protestnike, a pričevanja in video posnetki so kazali, da je bilo tudi med temi opaziti ljudi, zamaskirane v črno ter oborožene s koli in palicami za bejzbol. "Problem je, da smo v sodobnem medijskem okolju, še posebej, odkar so se razvila družbena omrežja, izgubili občutek na to, da je pogledov na stvar več, a ta je ena. Bistvo dobrega in zdravega novinarstva je iz različnih in delnih pogledov skušati sestaviti kolikor toliko popolno sliko," je prepričan pater Lah. Kot strokovnjak za medije ugotavlja, da je tak tip novinarstva v tem trenutku v krizi. "Še najbližje temu pridejo klasični mediji z ustaljeno tradicijo."

Pater Lah je za naš radio še dodal, da moramo biti kristjani jasni: vse, kar tudi malo diši po kakršni koli obliki rasizma, moramo prepoznati in se temu takoj zoperstaviti. Kot je dodal, se ne smemo pustiti zmanipulirati, preprečiti moramo polarizacijo in konflikte, preden se zgodijo.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...