Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Napad Barcelona (foto: Radio Vatikan)
Napad Barcelona

V napadih v Španiji najmanj 14 mrtvih in več kot 100 ranjenih

Svet | 18.08.2017, 13:33 Andrej Šinko

V dveh terorističnih napadih v Španiji je umrlo 14 ljudi, več kot sto je bilo ranjenih. Večino žrtev je terjal prvi napad v Barceloni na znani ulici Rambla, ko je voznik kombija zapeljal v množico. V drugem napadu v letoviškem mestu Cambrils je bilo poškodovanih precej manj oseb, najhujše pa je policija preprečila. Odgovornost za napad v Barceloni je prevzela Islamska država. Policija dogodke še preiskuje, pri tem pa je izvedla tudi več aretacij. Do zdaj so ugotovili, da naj bi teroristično celico sestavljalo 12 oseb, še štirje teroristi pa naj bi bili na begu. Mednarodna skupnost je teroristična dejanja obsodila, španske oblasti pa so razglasile tridnevno žalovanje. V Barceloni se je opoldne sicer več sto glava množica z minuto molka poklonila vsem žrtvam.

Prvi napad se je zgodil včeraj približno ob 17. uri, ko je voznik s kombijem zapeljal na Ramblo, najbolj znano ulico v Barceloni. Na njej je bila množica ljudi, ki jo je voznik zadel, nato pa je nadaljeval vožnjo več sto metrov po ulici. Pri tem je več oseb zapustilo vozilo in pobegnilo. Na mestu napada je zavladala panika, ljudje so se razbežali, nekateri so zatočišče poiskali v trgovinah in lokalih, saj so napadalci zbežali. Oblasti v Barceloni so ustavile javni promet v središču, zaprle so metro in železniške postaje, posebne enote policije pa so se podale v lov za napadalci.

Glavni osumljenec za včerajšnji napad v Barceloni je 17-letni Moussa Oukabir. Oblasti menijo, da je vozil kombi, ki je zapeljal v množico v središču Barcelone. Šlo naj bi za brata Drissa Oukabirja, ki so ga oblasti prijele že včeraj, z dokumenti slednjega pa naj bi najeli tudi bel kombi, s katerim so izvedli napad. Medtem pa so oblasti prijele še dva osumljenca, ki naj bi sodelovala pri načrtovanju napada s plinom. Policija sicer nadaljuje z delom in preiskavami včerajšnjih dogodkov.

V drugem napadu policija prepreprečila najhujše

Po prvem napadu, so španske varnostne sile včeraj uspele preprečiti najhujše še v poskusu drugega napada v letoviškem mestu Cambrils, ki leži 120 kilometrov jugozahodno od Barcelone. Policisti so poskušali ustaviti osebno vozilo, voznik pa je med begom poskušal povoziti čim več ljudi, pri tem je bilo več ranjenih. Vozilo se je nato prevrnilo, pet oseb pa se je spopadlo s policijo, ki jih je ubila. Pri nekaterih so nato našli jopiče z razstrelivom, za katere pa naj bi se zdaj izkazalo, da so bili lažni

Oblasti sicer preverjajo, tudi povezavo omenjenih napadov, z eksplozijo v Alcanaru, kjer je ena oseba izgubila življenje. Policija meni, da so teroristi mešali eksploziv in je prišlo do eksplozije.

V Madridu ostro obsodili napad

Španska kraljeva palača in vlada v Madridu sta ostro obsodili teroristični napad v Barceloni in sporočili, da terorizem ne bo ustrahoval španskega ljudstva. »Lahko porazimo teroriste. Premagamo jih lahko z enotnostjo ustanov, s policijskim sodelovanjem, s preprečevanjem, z mednarodno podporo in odločnostjo, da branimo civilizacijske vrednote: demokracijo, svobodo in človekove pravice. Združeni smo v žalovanju, toda nad vsem je želja, da končamo to norost in barbarstvo. V naši zgodovini smo že večkrat bili soočeni s terorizmom in vedno smo jih dobili. Tudi tokrat bomo Španci porazili teroriste,« je dejal španski premier Mariano Rajoy, ki je razglasil tri dni žalovanja.

Od kje prihajajo žrtve napada?

Med žrtvami napada v Barceloni so poleg Špancev še Francozi, Nemci, Nizozemci, Argentinci, Venezuelci, Belgijci, Avstralci, Madžari, Perujci, Romuni, Irci, Grki, Kubanci, Makedonci, Kitajci, Italijani in Alžirci. Po trenutnih podatkih pa med njimi ni Slovencev, čeprav ima slovensko ministrstvo za zunanje zadeve podatke, da na širšem območju Barcelone živi več kot sto Slovencev, tam pa so seveda tudi številni naši turisti. Vodja konzularne službe na ministrstvu Andrej Šter poudarja, da naj upoštevajo navodila oblasti in se ne izpostavljajo. Ob tem pa dodaja, da če naši državljani potrebujejo pomoč se lahko obrnejo na slovensko veleposlaništvo v Madridu oziroma na konzulat v Barceloni.

Napad je ostro obsodila tudi mednarodna skupnost, poleg Evropske unije, med drugimi tudi voditelji Nemčije, Francije, Rusije in ZDA. Španiji so ponudili tudi pomoč in se zavzeli za še enotnejši boj proti terorizmu.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.