Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Bruselj v javno posvetovanje o pravičnejši verigi preskrbe s hrano

Evropska Unija | 20.08.2017, 00:45

Bruselj je v minulem tednu začel vseevropsko javno posvetovanje o pravičnejši verigi preskrbe s hrano. S prispevki želi oceniti nujnost in smotrnost morebitnih ukrepov, ki bi jih bilo treba sprejeti na ravni Evropske unije za odpravo oziroma ureditev nepoštenih trgovinskih praks v zvezi z agroživilskimi proizvodi. Kmetje, državljani povezave in vsi ostali lahko svoja stališča o delovanju verige preskrbe s hrano sporočijo do 17. novembra.

Obstajajo znaki, da dodana vrednost v verigi preskrbe s hrano ni ustrezno porazdeljena po vseh ravneh verige, na primer zaradi razlik v pogajalski moči med manjšimi in zato ranljivejšimi gospodarskimi subjekti, vključno s kmeti in malimi podjetji, ter njihovimi gospodarsko močnejšimi in močno povezanimi trgovinskimi partnerji. "Tisti, ki imajo večjo pogajalsko moč, lahko izsiljuje, dosega pogoje, ki so škodljivi za pogodbene partnerje … Gre za prakse, ki škodijo poslovanju teh poslovnih partnerjev," je že pred kratkim za naš radio pojasnil agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Po njegovih besedah ne gre za nekaj novega. "Že desetletje teče borba, da bi se ti nepošteni in nedovoljeni trgovinski pojavi preprečevali."

Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan je opozoril, da so kmetje prvi člen v verigi in da brez njih ne bi bilo živil za predelavo, prodajo in porabo. A kot je dodal, v Bruslju ugotavljajo, da so pogosto njen najšibkejši člen. Zato si prizadevajo za odpravo nekaterih pomanjkljivosti. Ob tem pozivajo zainteresirane strani, naj predstavijo svoje mnenje prek spletnega posvetovanja. To temelji na delu projektne skupine za kmetijske trge, ki jo je Hogan ustanovil januarja lani. Morebitni prihodnji predlogi Evropske komisije bodo skladni tudi s širšim pristopom za poenostavitev in posodobitev skupne kmetijske politike.

Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...