Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:36

V Kolumbiji razglasili konec pol stoletja dolgega spora z uporniki Farc

Zastava gverilcev Farc
Foto © Wikipedia

V Kolumbiji je predsednik države Juan Manuel Santos razglasil konec več kot 50-letnega spora z uporniki Farc, potem ko so ti Združenim narodom v uničenje izročili še zadnje orožje. Kot je poudaril Santos, se je s tem začelo novo obdobje v življenju naroda.

Santos je prepričan, da gre za zgodovinski trenutek za Kolumbijo. Hkrati je zagotovil, da je država zavezana varnosti nekdanjih borcev in skupnosti na območjih, kjer je potekal oborožen spor. V kraje, od koder so se umaknili gverilci Farca, bo tako znova namestila vojsko, kot je dodal Santos, jim bo vlada ob varnosti zagotovila še infrastrukturo in zdravstveno oskrbo.

Člani največje in najstarejše uporniške skupine v Kolumbiji, ki so zadnje orožje izročili konec junija, so pred dnevi sporočili, da se bodo 1. septembra uradno spremenili v politično stranko. To bo glavni korak pri njihovi reintegraciji v civilno življenje znotraj lani doseženega mirovnega sporazuma.

"Iz srca ti odpuščam in ti sporočam, da ne bom pozabil, da si tudi ti Kolumbijec." Tako pa se je glasilo eno od številnih pisem, ki so ji mladi, nekateri tudi žrtve Farca, poslali in prebirali nekdanjim borcem. "Pisma za spravo so pobuda mladih, ki so začutili, da je treba zapolniti vrzel med kraji in ljudmi, ki so odložili orožje," je za agencijo Rome Reports pojasnil idejni vodja projekta. Kot je dodal, so se gverilci na pisma toplo odzvali in se zahvalili za odpuščanje.


Ne spreglejte: