Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:33

Skrajna skupina Islamska država predstavlja eno največjih groženj verskim svoboščinam

Islamska država se je med drugim spravila na znamenitosti v sarodavnem mestu Hatra
Foto © Wikipedia

Ameriško zunanje ministrstvo je objavilo letno poročilo o položaju verskih svoboščin po svetu. Ob tem je skrajno skupino Islamska država izpostavilo kot eno največjih groženj tem svoboščinam. Poročilo omenja tudi Slovenijo za katero priznava, da so zadeve urejene. Omenili so le grafite na ljubljanski stolnici in incident na prostoru, kje se gradi mošeja.

Da se je teroristična organizacija Islamska država znašla visoko na lestvici ogrožanja verske svobode po besedah dr. Petra Laha, ki je študiral na jezuitski fakulteti v ZDA, ni presenečenje. "To je tipična teroristična skupina, ki se sklicuje na vero ampak pri svojih delih ne izbira sredstev. Cilj terorističnih skupin je, da zastrašijo, vlijejo strah in oni to tudi temeljito delajo," je dejal Lah. Profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Bogomil Ferfila prav tako ni presečen nad oceno State Departmenta. "Za Zahod tragičnih vidikov tega islamskega ekstremizma je dejstvo, da so zlasti Islamska država, deloma tudi Al Kaida, zagrozili tudi Zahodu. Prav zato smo priča številnim terorističnim napadom praktično povsod po zahodnem svetu," je povedal Ferfila.

Poročilo sicer zajema 199 držav sveta in tako kot lani posebej kritizira Afganistan, Egipt, Indonezijo, Mavretanpijo, Nepal, Pakistan, Savdsko Arabijo in Sudan kot države, kjer so verske svoboščine zelo kršene zaradi zakonov proti bogokletju, brezbožnim, nevernim, drugače verujočim in vsem, ki ne sledijo uradni veri. Kljub temu Ferfila opozarja na kriterije pri tovrstnih poročilih. "Dejstvo je, da po zahodnih kriterijih tam verska svoboda izredno ogrožena," je dejal.

Seznam ima še deset držav posebne skrbi glede verskih svoboščin, na katerem so Mjanmar, Kitajska, Eritreja, Iran, Severna Koreja, Savdska Arabija, Sudan Tadžikistan, Turkmenija in Uzbekistan. Kljub priporočilom nevladnih organizacij pa na seznamu ni Rusije, Sirije, Vietnama, Pakistana, Nigerije in Srednjeafriške republike. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson pravi, da tam, kjer ni zaščite verskih svoboščin, rastejo nestabilnost, terorizem in nasilje. "Nihče ne sme živeti v strahu ali se soočati z diskriminacijo zaradi svoje vere in ZDA si bodo še naprej prizadevale z verskimi manjšinami po svetu za zaščito kulturne dediščine," je med drugim zapisal Tillerson, ki je IS obtožil genocida, ugrabitev, posilstev, suženjstva in smrti tam, kjer imajo nadzor.

Poročilo o Sloveniji je kratko, priznava, da so zadeve urejene, omenja pa nekaj incidentov mošeje v gradnji in stolnice sv. Nikolaja v Ljubljani, ki so jo popisali z grafiti. "V Sloveniji, če karkoli, je problem na ravni kulture in na ravni javnega mnenja, ki je bodisi malo neugodno do določenih verskih skupin ali do določenih načinov delovanja le-teh, ki bi v nekem drugem okolju bili popolnoma legitimni in normalni. Morda lahko tudi rečemo, da je ves državni aparat, ki smo ga podedovali iz socializma, ki je bila pa neprijazen do vere in do človekovo svobode verjetno precej zasičen z ljudmi, ki nimajo prav močnega pozitivnega verskega občutja, prej gledajo na to kot nekaj negativnega," je za Radio Ognjišče dejal Peter Lah.


Ne spreglejte: