Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:31

Rusija obisk kardinala Parolina v Moskvi označuje za zelo pomembnega.

Moskva
Foto © Wikipedia

Obisk vatikanskega državnega tajnika, kardinala Pietra Parolina, v Moskvi bo zelo pomemben, je za spletni portal Vatican Insider dejal ruski veleposlanik pri Svetem sedežu. Kardinal Parolin v Rusijo odhaja v nedeljo, med drugim pa se bo tam srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim se bo pogovarjal o Ukrajini in Siriji.

Ruski veleposlanik pri Svetem Sedežu, Alexander Avdeev, je v intervjuju povedal, da ima Kremlin z Vatikanom sorodne poglede na konflikte po svetu.

Portal Vatican Insider sicer v povzetku te sorodne poglede daje v narekovaj, Avdeev pa pojasnjuje, da tako Vatikan kot Rusija verjameta, da je treba vse konflikte reševati prek dialoga in pogajanj. V tem smislu je podprl pogajanja v Astani in Ženevi, a hkrati poudaril, da bo nevarnost terorizma odstranjena samo s popolnim porazom Islamske države.

Kar zadeva Ukrajino pa tako Vatikan kot Rusija pozivata k izpolnjevanju sporazuma iz Minska, je dejal. V zvezi s kristjani na Bližnjem vzhodu se v Rusiji močno zavedajo, da je Bližnji vzhod domovina krščanske civilizacije in bi regija brez kristjanov izgubila svojo zgodovinsko vrednost.

Avdeev je spregovoril tudi o tem, kako Rusi spoštujejo in imajo radi papeža Frančiška.

Na vprašanje, kako se bodo razvijali odnosi med Rusijo in Svetim sedežem sedaj, ko je v Beli hiši Donald Trump, pa je odgovoril: »Odnosi med Rusijo in Svetim sedežem imajo svojo zgodovinsko logiko. Imajo lastno vrednost in velik pozitiven vpliv na razmere v svetu. Niso odvisni od tretjih držav.«


Ne spreglejte: