Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:31

Veliki šmaren v Iraku in Siriji

Apostolski nuncij Mario Zenari
Foto © Wikipedia

Verniki v Iraku in Siriji so se kljub strahu pred Islamsko državo na včerajšnji praznik Marijinega vnebovzetja množično zbrali po cerkvah.

Latinski nadškof v Bagdadu msgr. Jean Benjamin Sleiman je dejal, da je v razmerah, ko je marsikdo izgubil zaupanje v prihodnost, Marijin praznik kot »žarek upanja«. Po njegovih besedah je strah, ki sicer spremlja obhajanje, sedaj že kot kronična bolezen. Vendar pa je nevarnost večja ob praznikih, kot sta božič ali velika noč. Včeraj je bil namreč v Iraku, kot v skoraj vseh državah na Bližnjem vzhodu, običajen delovni dan.

Kristjani so šli v cerkev bodisi navsezgodaj zjutraj ali pa pozno popoldne. Msgr. Sleiman je za Radio Vatikan povedal, da veliko ljudi še vedno odhaja iz države. Nekaj družin se je vrnilo v osvobojene vasi, vendar manj, kot se je pričakovalo in upalo. Na tistih področjih namreč še vedno ostajajo politični problemi, predvsem pa »ni več zaupanja v možnost sobivanja z drugimi«.

Apostolski nuncij v Damasku, kardinal Mario Zenari, pa je povedal, da je nasilja v Siriji letos na splošno nekoliko manj, čeprav je na nekaterih območjih trpljenje še vedno zelo veliko, kot na primer okoli mesta Raka.


Ne spreglejte: