Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Katoličani z otoka Guam združeni v molitvi za mir

Svet | 14.08.2017, 15:58 Tone Gorjup

Na večinsko katoliškem otoku Guam sredi Tihega oceana, so pri včerajšnjih nedeljskih mašah molili za mir. Ob grožnji Severne Koreje, da bo napadla ta ameriški otok, niso prestrašeni, so pa zaskrbljeni. Oblasti na otoku jim zagotavljajo, da jim vojska zagotavlja varnost. Medtem o zaostritvi odnosov med Severno Korejo in ZDA razpravlja tudi politični in varnostni odbor EU.

Stolni župnik in rektor Marijine bazilike (Dulce Nombre de Maria Cathedral) Paul Gofigan je svojo pridigo začel z zanimivim vpašanjem: »Če bi imeli na voljo 14 minut za odločitev, kaj narediti z našim življenjem, bi imeli dovolj časa za to?« Pri tem je izhajal iz podatka, ki ga je navedlo varnostna služba na otoku, koliko časa bi imeli prebivalci, če bi Severna Koreja res izstrelila rakete. V nadaljevanju je v ljudeh skušal predvsem utrditi zaupanje v Boga in jih povabil k molitvi. Novinarju, pa je pred mašo povedal: »Zelo težko je najti prave besede ... še posebej ob grožnji jedrskega napada, ki je bila izrečena, je res težko ljudem govoriti o notranjem miru.« Verniki so se sicer tudi popoldne marsikje, ne le v cerkvah ampak tudi v parkih in drugih mestih zbrali k molitvi za mir na otoku in drugod po svetu. Več srečanj je potekalo v znamenju stoletnice Marijinih prikazovanj v Fatimi.

Tudi sporočilo, ki ga je konec tedna objavila nadškofija Agana, priporoča vsem, naj v teh težkih in negotovih časih, ko je na preizkušnji svetovni mir, ostanejo zvesti Bogu in naj ne prenehajo moliti. Spodbuja jih, naj molijo za voditelje Združenih držav in vseh dežel sveta, da bi z modrostjo in razumnostjo pospeševali mir in ne vojne. Guverner otoka Eddie Calvo svetuje prebivalcem, med katerimi je kar 85 odstotkov katoličanov, naj ostanejo mirni in naj zaupajo, da je varnost otoka v dobrih rokah. V vojaških oporiščih imajo, kot je dejal, vse pod nadzorom. Otok Guam, ki je nahaja v severnem delu Tihega oceana, je zares osamljen, saj mu je najbližja Mikronezija 570 milj daleč.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je medtem sklicala izredno srečanje političnega in varnostnega odbora EU na temo Severne Koreje. Na njem govorijo o "možnih prihodnjih korakih" v zvezi s situacijo v tej državi. Odbor sicer sestavljajo veleposlaniki držav članic EU v Bruslju. Prva prihodnja redna seja odbora je sicer napovedana za 31. avgust. Do sklica izrednega srečanja je prišlo po zadnjih raketnih preizkusih Pjongjanga, pa tudi zaostrovanju retorike med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim režimom, kjer je tudi grožnja z raketnim napadom na otok Guam, kjer je tudi pomembno ameriško vojaško oporišče. Severna Koreja je poklicala svoje veleposlanike iz pomembnejših držav na posvetovanja. Po podatkih osrednje južnokorejske tiskovne agencije so na sestanku zagotovo veleposlaniki na Kitajskem, v Rusiji in Združenih narodih. Sestanek bi bil lahko del rednih posvetov diplomacije, lahko pa je povezan tudi s položajem, v katerem se je znašla država po raketnih preizkusih, zaostritvijo ukrepov Združenih narodov in krepitvijo vojne retorike Washingtona in tudi Pjongjanga. Na ukrepe je tokrat pristala tudi Kitajska, ki bo z jutrišnjim dnem iz Severne Koreje prenehala uvažati železo, železovo rudo ter ribe in morske sadeže.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.