Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
kardinal Daniel DiNardo (foto: CTV)
kardinal Daniel DiNardo

Ameriški škofje po izbruhu nasilja v Charlottesvillu pozvali k miru

Svet | 13.08.2017, 12:59 Andrej Šinko

Med shodom skrajnih desničarjev v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija je prišlo do spopadov med udeleženci tega shoda in protestniki proti njim, medtem pa je 20-letnik z avtomobilom zapeljal v množico. Ena ženska je umrla, več deset ljudi je poškodovanih, od tega več huje. Le nekaj trenutkov pred tem je guverner Virginije Terry McAuliffe razglasil izredne razmere v državi zaradi izgredov.

Ameriški neonacisti in rasisti so sicer s shodom nasprotovali odstranitvi spomenika generalu konfederacije Robertu Leeju, kar so nameravale narediti mestne oblasti. Ob tem je prišlo do spopadov z nasprotniki in policijo, pri tem pa je bilo več ranjenih. Voznika avtomobila so oblasti prijele in sporočile, da je v množico zapeljal namerno.

Medtem pa so številni politiki obsodili ravnanje predsednika Donalda Trumpa, ki da pri obsodbi nasilja ni bil dovolj jasen. Ob izgredih je sicer sporočil, da »obsoja na najostrejši možen način pretirane izraze sovraštva, podžiganja in nasilja na mnogih straneh«.

Odziv ameriških škofov

Nasilje v tej zvezni državi pa so poleg številnih politikov obsodili ameriški škofje. Kardinal Daniel N. DiNardo je v sporočilu pozval k miru in obljubil molitve za umrlo in ranjene. Po poročanju Radia Vatikan je poudaril, da je izražanje sovraštva in s tem povezano nasilje napad na enotnost naroda. Ob tem je izrazil nasprotovanje sovraštvu in obljubil pripravljenost na sodelovanje z vsemi, ki si bodo prizadevali za izkoreninjenje rasnega sovraštva in gradnjo miru v skupnosti.

 

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...