Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:41

Venezuelski škofje: Strah pred ’diktatorsko demokracijo’

Proti venezuelski ustavodajni skupščini
Foto © Radio Vatikan

Razmere v Venezueli se še bolj zaostrujejo. Sporna ustavodajna skupščina je kljub mednarodnim in domačim protestom včeraj začela prvo sejo. Za predsednico je bila izvoljena nekdanja zunanja ministrica Delcy Rodríguez, ki je bila ob tem kritična do vmešavanja tujine. Napovedala je tudi nadaljnje preganjanje opozicije, ki je sicer leta 2015 dobila večino v narodni skupščini in je volitve v ustavodajno skupščino bojkotirala, saj zavrača ustavne spremembe, s katerimi bi si predsednik Nicolas Maduro okrepil svojo oblast in uvedel diktaturo. Tudi Sveti sedež je včeraj pozval k prenehanju dejavnosti ustavodajne skupščine. Venezuelski škofje so izrazili hvaležnost papežu.

Podpredsednik venezuelske škofovske konference, msgr. Mario Moronta, je v pogovoru za Radio Vatikan, izrazil zaskrbljenost, da bo v državi prišlo do diktatorske demokracije: »Torej so vpeljave političnega režima z navidezno demokracijo, v kateri pa človekove pravice in svoboščine nič ne štejejo. Mislim, da je to resna nevarnost, zato smo vsi venezuelski škofje oborožene sile pozvali, naj spoštujejo svoje dolžnosti: naj branijo ustavo, narod in demokracijo.«

Msgr. Moronta je še povedal, da je vlada napovedala regionalne volitve, politične stranke pa morajo svojo udeležbo prijaviti že do srede. »Ne vemo, ali gre za past ali njihovo strategijo, vendar so vsaj vrata in zato moramo podpreti to pobudo,« je dejal in dodal, da bi morala vlada ustaviti dejavnosti ustavodajne skupščine, ki je večina naroda ni želela, prav tako ta skupščina ni, kot nasprotno zatrjuje vlada, orodje miru.

K opustitvi dejavnosti ustavodajne skupščine pozivajo države po vsem svetu in napovedujejo sankcije. »Upajmo, da bodo to sankcije proti vladi in ne proti ljudem,« je še dejal podpredsednik venezuelske škofovske konference.


Ne spreglejte: