Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Novoizvoljena ustavodajna skupščina še ni zasedala

| 03.08.2017, 15:15

Po nedeljskih volitvah se v Venezueli vendarle zapleta. Venezuelska generalna državna tožilka Luisa Ortega je tako odprla preiskavo glede obtožb o poneverbah na nedeljskih volitvah ustavodajne skupščine, ki jo je predlagal njen politični nasprotnik, predsednik Nicolas Maduro. Slednji kljub obtožbam vztraja, da bo skupščina začela z delom, po novem jutri.

Tožilka Ortegova je povedala, da bosta obtožbe glede volilnih prevar preverjala dva posebna tožilca. Preiskala bosta štiri direktorje nacionalnega volilnega sveta. Za to se je odločila, ker je celo britansko podjetje, ki Venezueli že več kot deset let dobavlja potrebno tehnologijo za volitve, podvomilo v rezultate volitev. Ocenilo je, da so z rezultati manipulirali, da bi pokazali, da je bila volilna udeležba višja, kot je bila v resnici. In odziv tožilke? "Soočamo se z neverjetnim in zelo resnim incidentom, ki predstavlja zločin," je dejala za ameriško televizijsko mrežo CNN. Uradni Caracas je nepravilnosti zanikal. Predsednika Madura obtožbe ne ganejo in namerava vseeno sklicati začetek delovanja ustavodajne skupščine, čeprav z nekaj zamude, kot je sprva načrtoval. Na sredinem sprejemu v Caracasu je napovedal, da se bo ustanovno zasedanje ustavodajne skupščine začelo v petek ob 11. uri po lokalnem času (ob 17. uri po srednjeevropskem).

Prvotno je bilo ustanovno zasedanje sicer predvideno za sredo, potem pa so oblasti sporočile, da se bo začelo danes. Zaradi tega je opozicija preložila za včeraj načrtovane proteste, a jih bo danes vseeno izvedla.

 

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...