Ljubljana, nedelja, 22. julij 2018, 20:04

Novoizvoljena ustavodajna skupščina še ni zasedala

Venezuela
Foto © ARO

Po nedeljskih volitvah se v Venezueli vendarle zapleta. Venezuelska generalna državna tožilka Luisa Ortega je tako odprla preiskavo glede obtožb o poneverbah na nedeljskih volitvah ustavodajne skupščine, ki jo je predlagal njen politični nasprotnik, predsednik Nicolas Maduro. Slednji kljub obtožbam vztraja, da bo skupščina začela z delom, po novem jutri.

Tožilka Ortegova je povedala, da bosta obtožbe glede volilnih prevar preverjala dva posebna tožilca. Preiskala bosta štiri direktorje nacionalnega volilnega sveta. Za to se je odločila, ker je celo britansko podjetje, ki Venezueli že več kot deset let dobavlja potrebno tehnologijo za volitve, podvomilo v rezultate volitev. Ocenilo je, da so z rezultati manipulirali, da bi pokazali, da je bila volilna udeležba višja, kot je bila v resnici. In odziv tožilke? "Soočamo se z neverjetnim in zelo resnim incidentom, ki predstavlja zločin," je dejala za ameriško televizijsko mrežo CNN. Uradni Caracas je nepravilnosti zanikal. Predsednika Madura obtožbe ne ganejo in namerava vseeno sklicati začetek delovanja ustavodajne skupščine, čeprav z nekaj zamude, kot je sprva načrtoval. Na sredinem sprejemu v Caracasu je napovedal, da se bo ustanovno zasedanje ustavodajne skupščine začelo v petek ob 11. uri po lokalnem času (ob 17. uri po srednjeevropskem).

Prvotno je bilo ustanovno zasedanje sicer predvideno za sredo, potem pa so oblasti sporočile, da se bo začelo danes. Zaradi tega je opozicija preložila za včeraj načrtovane proteste, a jih bo danes vseeno izvedla.

 


Ne spreglejte: