Ljubljana, nedelja, 22. oktober 2017, 21:14

Vatikan zavrača govorice. Benedikt XVI. je dobro!

Benedikt XVI. je dobro in ne umira, so včeraj zatrdili vatikanski uradniki. V zadnjih dneh so se namreč pojavile govorice, da življenje 90-letnega zaslužnega papeža ugaša kot sveča.


Dodelitev Nobelove nagrade za mir kampanji Ican odsev časa

Nedavni teden objav Nobelovih nagrajencev je sklenila razglasitev letošnjega prejemnika tega priznanja za ekonomijo. Marsikoga je začudilo, da je šlo v roke ameriškemu znanstveniku Richardu H. Thalerju, ki v svojem delu ugotavlja, da za ekonomskimi odločitvami pogosto ne tiči le čista logika. Po drugi strani se zdi, da je dodelitev Nobelove nagrade za mir mednarodni kampanji za jedrsko razoroževanje Ican odsev časa, v katerem živimo, na kar je opozoril tudi obramboslovec Klemen Grošelj.


Černe: Ekonomska znanost vse bolj prepoznava človeškost ljudi

Ekonomska znanost vse bolj prepoznava človeškost oziroma psihološko plat ljudi. S tem se krepi zavedanje pomena interdisciplinarnosti, kar je ob razglasitvi letošnjega Nobelovega nagrajenca za ekonomijo opozoril Matej Černe z ljubljanske ekonomske fakultete.


Ferfila: Katalonija je projekt, ki ga je noro realizirati prehitro

Ali je Katalonija razglasila neodvisnost, še vedno ni znano. Tudi po današnjem pismu katalonskega predsednika vlade Puigdemonta španskemu premierju Rajoyju, namreč ni jasno, kakšne so bile poteze.


V Avstriji zmaga ljudske stranke s Sebastianom Kurzem

Zmagovalka parlamentarnih volitev v Avstriji je ljudska stranka z 31-letnim predsednikom Sebastianom Kurzem, ki je neuradno novi kancler. Za zdaj še ni jasno, ali se Avstriji obeta nadaljevanje velike koalicije ali bo Kurz v vlado povabil svobodnjake. Končni izid volitev bo znan v četrtek, ko bodo prešteli še vse po pošti poslane glasovnice.


V Nigeriji ugrabili italijanskega duhovnika

V Nigeriji je v petek oborožena skupina ugrabila duhovnika misijonarja iz Rima don Maurizia Palluja, ki je bil močno povezan tudi z neokatehumensko skupnostjo. Tamkajšnja Cerkev pričakuje, da bodo ugrabitelji zanj zahtevali odkupnino.


Papež bo obiskal sedež Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo

Papež Frančišek bo v Rimu obiskal sedež Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Govoril bo o tem, kako spremeniti prihodnost emigracij z vlaganjem v varno prehrano in razvoj podeželja. Obisk bo sovpadal s svetovnim dnevom hrane, ki ga zaznamujemo 16. oktobra.


Kristjani v Iraku zaskrbljeni zaradi slabe odzivnosti OZN

Verske, še posebej krščanske manjšine v Iraku, so izrazile razočaranje in žalost nad pomanjkljivimi prizadevanji Organizacije Združenih narodov (OZN) pri obnovi šol v dolini Ninive. Kot je znano, je iraške kristjane s tega območja pred tremi leti nasilno pregnala skrajna Islamska država, ki je na infrastrukturi pustila pravo opustošenje. Čeprav v OZN poročajo o napredku pri obnovi Niniv in Mosula, pa tega v resničnem življenju ni opaziti, navaja katoliški portal Crux.


Komisarji za Sveto deželo tudi o migrantskem vprašanju

V preteklih dneh je na otoku Rodos potekalo letno srečanje vseh komisarjev za Sveto deželo. Med njimi so bili udeleženci iz Italije, Malte, Poljske in Slovenije. Ena od osrednjih tem je bilo vprašanje soočanja z migranti.


ZDA spet prekinile vez z Unescom

ZDA se umikajo iz Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). V Združenih narodih to potezo globoko obžalujejo. Umik je napovedal tudi Izrael.


Novejše novice | Starejše novice