Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:38

Kuhar: Potrošniki moramo odpreti oči in opozarjati na dvojno kakovost hrane

0:00
0:00
Hrana
Foto © nn

Evropska komisija bo jeseni zaradi problema dvojne kakovosti hrane objavila smernice za lažje uveljavljanje pravil, ki prepovedujejo zavajanje potrošnikov. Njen predsednik Jean-Claude Juncker ob tem ne izključuje nove zakonodaje. Nanj se je namreč v zvezi s tem obrnila višegrajska četverica. Na zadnjem srečanju pristojnih ministrov Evropske unije je izsledke raziskave trga, ki so jo opravile nekatere ustanove v Sloveniji, predstavil naš minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Agrarni ekonomist Aleš Kuhar je za rubriko Evropska unija v živo na Radiu Ognjišče opozoril, da analize pri nas niso odkrile celotnega fenomena, a nakazale so, da bo dela še veliko.

Sistem proizvodnje hrane v sodobnem svetu po Kuharjevih besedah postaja zelo zapleten. Proizvajalci iščejo različne načine, kako zadovoljiti kupce. "Fenomen, ki ga opažamo v manj razvitih državah Evropske unije, je eden od pojavov sodobnih prehranskih sistemov, kjer želijo proizvajalci na manj razvite trge, trge z nižjo kupno močjo, plasirati enake blagovne znamke, enake tipe izdelkov. Ker imajo ti trgi nižjo kupno moč, želijo te enake proizvode, proizvode v enaki embalaži poceniti, želijo narediti cenejše različice. Pri tem iščejo različne postopke."

Potrošniki bi se morali zavedati, tako Kuhar, da razlika v ceni zelo dobro signalizira tudi razliko v kakovosti, saj je od nas odvisno, kaj bo šlo na trgovske police in na njih obstalo. "Če potrošnik sprejema te izdelke in jih jemlje s trgovskih polic, jih bo proizvajalec še naprej umeščal nanje. Če bi bili kupci zahtevnejši in izdelkov nižje kakovosti ne bi jemali, jih na trgovskih policah ne bi bilo."

Med ukrepi, ki bi morali slediti, je Kuhar omenil poglobljeno raziskavo na ravni vse Evropske unije, ki bi prišla temu do dna, veseli ga, da bodo v Bruslju temu namenili še večjo pozornost. "Zavedati se moramo, da gre za velike ekonomske sisteme, za zelo velika podjetja, v nekaterih primerih za nekaj milijard prihodkov. Politiki pred takimi močnimi ekonomskimi igralci velikokrat pokleknejo," je bil še jasen Kuhar. Tudi zato moramo potrošniki odpreti oči in opozarjati na problem.


Ne spreglejte: