Ljubljana, ponedeljek, 21. avgust 2017, 14:00

P. Lah: Spopadi v Virginiji v ZDA posledica manipulacije dogodka

Mesto Charlottesville v Virginiji v ZDA je pred dobrim tednom dni pretreslo nasilje, ki je med drugim zahtevalo smrtno žrtev. Prvotno je šlo za napovedan shod proti umiku kipa Robertu Leeju, generalu Konfederacije med državljansko vojno v svetovni velesili. A v času omenjenega zborovanja se je organizirala tudi nasprotna stran. Dogajanje so za svoje cilje izkoristili rasistične in neonacistične skupine ter pripadniki gibanj Antifa in Črna življenja štejejo. Oblasti so zato razglasile izredne razmere, vključila se je še policija in izbruhnili so spopadi. Prek družbenih omrežij so se nato zvrstili različni pogledi o korektnosti poročanja medijev o tem, kdo jih je sprožil.


V Riminiju že 38. srečanje gibanja Občestvo in osvoboditev

V Riminiju v Italiji se je včeraj začelo že 38. srečanje v organizaciji gibanja Občestvo in osvoboditev. Tema letošnjega Meetinga je Kar podeduješ od svojih očetov, si moraš zaslužiti, da bi prejel. Papež Frančišek je v svojem sporočilu udeležence povabil, naj izostrijo pogled, da bi videli mnoga – bolj ali manj jasna – znamenja potrebe po Bogu kot zadnjem smislu življenja ter bi tako lahko osebam ponudili živi odgovor na velika vprašanja človeškega srca.


Bruselj v javno posvetovanje o pravičnejši verigi preskrbe s hrano

Bruselj je v minulem tednu začel vseevropsko javno posvetovanje o pravičnejši verigi preskrbe s hrano. S prispevki želi oceniti nujnost in smotrnost morebitnih ukrepov, ki bi jih bilo treba sprejeti na ravni Evropske unije za odpravo oziroma ureditev nepoštenih trgovinskih praks v zvezi z agroživilskimi proizvodi. Kmetje, državljani povezave in vsi ostali lahko svoja stališča o delovanju verige preskrbe s hrano sporočijo do 17. novembra.


V napadih v Španiji najmanj 14 mrtvih in več kot 100 ranjenih

V dveh terorističnih napadih v Španiji je umrlo 14 ljudi, več kot sto je bilo ranjenih. Večino žrtev je terjal prvi napad v Barceloni na znani ulici Rambla, ko je voznik kombija zapeljal v množico. V drugem napadu v letoviškem mestu Cambrils je bilo poškodovanih precej manj oseb, najhujše pa je policija preprečila. Odgovornost za napad v Barceloni je prevzela Islamska država. Policija dogodke še preiskuje, pri tem pa je izvedla tudi več aretacij. Do zdaj so ugotovili, da naj bi teroristično celico sestavljalo 12 oseb, še štirje teroristi pa naj bi bili na begu. Mednarodna skupnost je teroristična dejanja obsodila, španske oblasti pa so razglasile tridnevno žalovanje. V Barceloni se je opoldne sicer več sto glava množica z minuto molka poklonila vsem žrtvam.


Dr. Dobovšek: Teroristični napadi nas ne smejo prestrašiti

Profesor za področje kriminologije dr. Bojan Dobovšek v zvezi z včerajšnjima terorisitčnima napadoma v Španiji, ki sta terjala najmanj 14 življenj, pravi, da je bistveno, da se omogoči čim boljše preiskovanje vseh okoliščin in povezav med napadalci in morebitnimi drugimi nevarnimi osebami. Zato je bistveno »odkriti in preprečiti nova dejanja in raziskati kaj in kako je šlo narobe ter kaj bi lahko bilo bolje v bodočih primerih.«


V Španiji še en poskus napada, ki ga je policija preprečila

V včerajšnjem terorističnem napadu v Barceloni na znani ulici Rambla, ko je voznik s kombijem zapeljal v množico, je umrlo 13 ljudi, več kot sto pa je bilo ranjenih. Policija je prijela dva osumljenca, voznik kombija pa naj bi zbežal. Prijet je bil tudi Driss Oukabir, ki naj bi najel omenjeni kombi. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država.


V terorističnem napadu vozilo zapeljalo v množico v središču Barcelone

Na med turisti najbolj priljubljeni ulici v središču Barcelone Ramblas je v množico ljudi namerno zapeljalo dostavno vozilo. Umrla naj bi 13 ljudi, še več je ranjenih. Množici, ki je bežala, je policija po megafonu sporočila, da gre za teroristični napad.


Kardinal DiNardo po nasilju v ZDA povabil k molitvi za mir in enotnosti

Katoliška Cerkev v Združenih državah Amerike odkrito in globoko obžaluje sovražno vzdušje in nemir, ki sta se razvila iz zadnjih nasilnih protestov v zvezni državi Virginija. Škofje so obsodili vse vrste nasilja, rasizma in sovraštva, ki jih je bilo minuli konec tedna moč opaziti v mestu Charlottesville.


Južni Sudan še vedno upa na papežev obisk

Cerkev v Južnem Sudanu ni prenehala upati in si prizadeva, da bi papež Frančišek lahko obiskal to državo, kar pa zaradi vojnih razmer trenutno ni mogoče.


V Kolumbiji razglasili konec pol stoletja dolgega spora z uporniki Farc

V Kolumbiji je predsednik države Juan Manuel Santos razglasil konec več kot 50-letnega spora z uporniki Farc, potem ko so ti Združenim narodom v uničenje izročili še zadnje orožje. Kot je poudaril Santos, se je s tem začelo novo obdobje v življenju naroda.


Novejše novice | Starejše novice