Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Prizorisce študijskih dni Draga (foto: slomedia.it)
Prizorisce študijskih dni Draga

Na Dragi prvič o Porabju

Slovenci po svetu | 29.08.2017, 10:45 Matjaž Merljak

Študijski dnevi Draga 2017, ki bodo v organizaciji Društva slovenskih izobražencev letos potekali že dvainpetdesetič, bodo ta konec tedna od 1. do 3. septembra v parku Finžgarjevega doma na Opčinah na pri Trstu.

Na Dragi 2017 bomo počastili tudi 104. jubilej pisatelja Borisa Pahorja. V petek zvečer bodo predvajali dokumentarni portret o življenju Borisa Pahorja - “Boris Pahor. Portrait d’un homme libre” avtorice in režiserke Fabienne Issartel.

V nedeljo popoldne bodo podelili 6. Peterlinovo nagrado, in sicer publicistu ter kulturnemu in političnemu delavcu Tomažu Pavšiču iz Idrije, velikemu prijatelju Drage in Slovencev v Italiji, za njegovo »sponzorstvo« v korist slovenskega kulturnega delovanja v Benečiji ter na Goriškem in Tržaškem.

Draga 2017 se bo začela 1. septembra 2017 s prispevkom z naslovom "Pojmovanje narodne identitete med Slovenci na zahodni narodnosti meji od 19. stoletja do sodobnosti skozi prizmo romana".

V soboto, 2. septembra 2017, bo mag. Valerija Perger govorila na temo "Kako dolgo bo Porabje še slovensko?" Ob 70. obletnici priključitve Primorske Sloveniji bodo predvajali dokumentarno videonovelo "Moja meja", ki jo bo predstavila avtorica Nadja Velušček.

V nedeljo, 3. septembra 2017, bo ob 9. uri sveta maša za udeležence Drage, ki ji bo daroval škofov vikar za goriške Slovence Karlo Bolčina. Ob 10.30 bo sledilo predavanje dr. Igorja Bahovca "O vernosti na slovenskem: od sociološko-antropološke analize do krščanstva, ki prinaša upanje, pogum in ustvarjalnost". Draga se bo končala ob 16. uri z razmišljanjem ddr. Klemena Jakliča z naslovom "O dilemi našega časa: pravice človeka ali državljana".

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...