Ljubljana, petek, 24. november 2017, 23:21

62. Slovenski dan

Rojaki v Buenos Airesu so se 29. oktobra 2017 zbrali na 62. Slovenskem dnevu. Potekal je na Slovenski pristavi v Castelarju, ki je ob tem obeležila 50. obletnico. Geslo je bilo Kdor spoštuje preteklost, ima v rokah prihodnost. Več nam je povedala Mariana Poznič iz uredniškega odbora Svobodne Slovenije.


Narodne skupnosti - okno v svet

V Slovenskem knjižnem centru Mohorjeve v Celovcu bo nocoj prvi iz niza pogovornih večerov Narodne skupnosti - okno v svet, ki jih pripravlja Mohorjeva družba iz Celovca.


Novice iz Clevelanda

Spomin na pokojne rojake, volitve, zabavni večer, zajtrk s palačinkami ... je le nekaj dogodkov, ki je v zadnjem tednu povezalo rojake v Clevelandu.


Bo EU zaščitila svoje manjšine?

V Evropi živi 50 milijonov pripadnikov različnih manjšin. Njihove pravice, jezike in kulturo je treba zaščiti na evropski ravni. To je cilj državljanske pobude Minority SafePack, pri kateri sodeluje tudi Narodni svet koroških Slovencev NSKS in so jo ta teden predstavili na Dunaju.


Einspielerjeva nagrada Marthi Stocker

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) bosta letošnjo Einspielerjevo nagrado podelila deželni svetnici Južne Tirolske dr. Marthi Stocker


Misijonski praznik na avstrijskem Koroškem

Misijonska pisarna iz Celovca vabi v Velikovec, kjer bo to nedeljo, 29. oktobra 2017, prireditev, na kateri bodo zbirali darove za misijon Pedra Opeke na Madagaskarju.


Minister Žmavc na zahodu Severne Amerike

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je obiskal rojake v Seattlu, Vancouvru in Winnipegu.


Slovenski cvet praznoval 40-letnico

Zbor Slovenski cvet, to je zbor naših rojakov iz Porurja v Nemčiji, točneje iz Moersa, je v soboto, 14. oktobra 2017, obeležil 40-letnico. Na praznovanje so v kraj Kirchhellen pri Bottropu povabili rojake in nemške prijatelje ter goste iz Nemčije ter Slovenije. To ni bil običajni zborovski koncert, ampak veselo in razgibano praznovanje, iz katerega je vel optimizem, da bo zbor čez deset let praznoval zlati jubilej.


Janez Kumše dopolnil 65 let

Dobri, vneti duhovnik, ki vodi župnijo Marije Vnebovzete že trideset let, je obrnil svoj 65. list knjige svoje življenjske poti. V tej knjigi so zapisani dogodki, ki jih je Janez Kumše doživel, kot mladenič v bližnjem mestecu Barberton. Tu se je rodil slovenski materi in slovaškemu očetu. Šolal se je v tamkajšnji šoli, odraščal in nadaljeval študij v Clevelandu in se posvetil duhovnemu življenju. Nekaj let je služboval kot kaplan pod župnikom Jožetom Božnarjem v slovenski župniji Svetega Vida.


V Belgiji bo 57. Slovenski dan

Slovensko katoliško pevsko in kulturno društvo Slomšek pripravlja 57. Slovenski dan, ki bo v nedeljo 22. oktobra 2017 v dvorani “Naš Dom” v Genku. Pogovarjali smo se s predsednikom društva Stanijem Revinškom.


Novejše novice | Starejše novice