Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:21

Teden mladih umetnikov in Tabor slovenskih otrok

Teden mladih umetnikov 2017 na Rebrci
Foto © kath-kriche-kaernten.at

Različne organizacije so tudi v tem poletju pripravile zanimive programe za mlade slovenske rojake iz zamejstva in sveta. Na Reberci je potekal Teden mladih umetnikov, v bližini Kobarida pa Tabor slovenskih otrok.

Teden mladih umetnikov že od leta 1979 pripravlja Krščanska kulturna zveza KKZ v sodelovanju z Mladinskim centrom Rebrca. Program poteka dva tedna (zadnji teden julija in prvi teden avgusta), udeleži se ga sto otrok in štirinajst umetnikov. Letos so prišli otroci iz Roža, Podjune, Maribora, Celovca, Dunaja in Gradca. Ti, spremljevalci in umetniki so Reberco spremenili v kraj srečanja, prijateljstva, prisrčnosti, kreativnosti in izjemne energije. Delovno težišče letošnjega umetniškega tedna je bilo Grški bogovi. Otroci so ves teden ustvarjali z umetniki, si izdelali svoje lutke, se vadili v petju in plesu, da so se predstavili ob koncu tedna s produkcijo staršem in širšemu občinstvu. Poleg tega so pa so v likovnih in rokodelskih delavnicah pod strokovnim mentorstvom priznanih umetnikov in umetnic spoznali razne tehnike in ustvarili čudovite umetnine, ki bodo krasile njihove domače hiše. (Več fotografij)

Predstava Tedna mladih umetnikov 2017
Predstava Tedna mladih umetnikov 2017

Svetovni slovenski kongres tabore slovenskih otrok pripravlja od leta 1996, in sicer vsakič na drugem koncu Slovenije. Letošnji, 21. po vrsti, je bil od 29. julija do 5. avgusta 2017 v domu CŠOD na Livških Ravnah, pripravil ga je s finančno podporo Urada za Slovence v zamejstvu. 47 mladih iz Italije, Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Srbije, Velike Britanije, Avstralije, Švedske, Belgije, Kanade, Francije in Luksemburga je v dopoldnevu izpopolnjevalo svoje znanje slovenščine, popoldneve pa izkoristili za oglede ali praktične delavnice. Med drugim so si ogledali bovško trdnjavo Kluže, Mlekarno Planika, muzej SMO v Špetru, izvedeli so nekaj več o krivopetnicah, se preizkusili v izdelavi štrukljev, se namočili v Nadiži in se sprehodili po odprtem muzeju na prostem, ki se razteza po grebenu Kolovrata. Čudovit teden, poln prijetnih vtisov, ki bodo naše mlade rojake spominjali na Slovenijo in jih, upamo, tudi spodbudili k temu, da bodo z večjim zanimanjem in več vneme pristopali k učenju slovenščine. (vir: spletna stran SSK)

Tabor otrok SSK 2017
Tabor otrok SSK 2017


Ne spreglejte: