Ljubljana, ponedeljek, 21. avgust 2017, 14:00

Novice iz Clevelanda

Poleti se na Slovenski pristavi vsako nedeljo vrstijo srečanja in prireditve. Tam so se srečali upokojenci in plesalci Folklorne skupine Kres. V mestu so imeli projekcijo filma Goreči škof. Posredujemo tudi razmišljanje Rudija Kolariča Zakaj dva spomenika?


Teden mladih umetnikov in Tabor slovenskih otrok

Različne organizacije so tudi v tem poletju pripravile zanimive programe za mlade slovenske rojake iz zamejstva in sveta. Na Reberci je potekal Teden mladih umetnikov, v bližini Kobarida pa Tabor slovenskih otrok.


Poslanstvo SKA se nadaljuje

Slovenska kulturna akcija SKA v Argentini deluje že od leta 1954, z letošnjim letom jo vodi nov odbor. Pogovarjali smo se s predsednikom Damijanom Ahlinom.


Veliki šmaren v zamejstvu

Največji Marijin praznik bodo slovesno obeležili tudi naši rojaki po svetu in v sosednjih državah, še posebej v cerkvah, ki so posvečene Nebeški materi. Praznično bo na Repentabru, v Globasnici, na Višarjah ter pri Mariji na Otoku.


VIDEO Dediščina dr. Gobca v Arhivu RS

Del bogate dediščine dr. Edija Gobca iz Clevelanda so s preteklih dnevih sprejeli v Arhivu Republike Slovenije v Ljubljani. Kot so še sporočili iz ustavnove, bo sledila še ostala ahrivska dediščina, ki jo zdaj 91-letni dr. Gobec, ustanovitelj in ravnatelj Slovensko-ameriškega raziskovalnega središča s pomočjo žene Milene in po vsem svetu razširjenih prijateljev ter sodelavcev zbira od leta 1951.


Trojna Slovenija na Svetih Višarjah

Slovenci iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije so včeraj poromali k cerkvi Matere Božje na Svetih Višarjah. Romanje treh Slovenij vsako leto organizira Rafaelova družba v sodelovanju z Zvezo slovenskih izseljenskih duhovnikov. Dopoldne je predaval pravnik in politolog Andrej Fink, sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore.


Novice iz Melbourna

Pod južnim križem se pomlad že ponuja, tudi sončni žarki že pridobivajo na moči, še slabe tri tedne do prvega pomladanskega dne. Težko že pričakujemo novih toplejših dni. Narava res potrebuje počitka, vendar se je v tem zimskem času kar dosti dogajalo.


Bliža se 29. Romanje treh Slovenij

Na Svetih Višarjah bo v nedeljo, 6. avgusta 2017, potekalo tradicionalno romanje rojakov iz matične domovine, zamejstva in izseljenstva, ki sta ga pripravila Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov iz Evrope


Novice iz Clevelanda

Smo v času počitnic in dopustov, v času ko se človek malo umakne svojem direndaju, svojem vsakdanjem delu in si vzame čas zase. Je tudi čas za druženje, za prijateljsko srečanje in spoznanje novih prijateljev.


Rast XLVI v Sloveniji

Na enomesečnem obisku v Sloveniji so bili maturantje iz Argentine. Kjer so moje korenine, tam je moje srce, je geslo njihovega obiska. Poglabljali so znanje slovenskega jezika ter spoznavali lepote domovine starih staršev. Vse je teklo po načrtu, le vzpon na Triglav jim je splaval po vodi.


Novejše novice | Starejše novice