Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:42

Na tak odbor bi bila ponosna vsaka vlada

Dr. Boris Pleskovič ostaja predsednik Svetovnega slovenskega kongresa SSK, civilne organizacije, ki je visoko cenjena med rojaki po svetu in domovini ter v državnih ustanovah. Najbolj poznana je namreč po pripravi strokovnih konferenc slovenskih znanstvenikov, ki se jih je doslej zvrstilo že petintrideset. Kot poudarja, Slovenci skupaj lahko dosežemo več.


Bliža se 30. Romanje treh Slovenij

Tudi letos se bodo na tromeji slovanskih, germanskih in romanskih jezikov srečali rojaki iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije. Srečanje že od leta 1989 poteka na prvo avgustovsko nedeljo, letos bo to peti dan avgusta.


Pedro Opeka med obiskom v Argentini tudi pri predsedniku Macri

Misijonar Pedro Opeka, ki je konec prejšnjega meseca praznoval 70. rojstni dan, se te dni mudi pri svojih domačih v Argentini. Obenem obiskuje cerkvene in svetne ustanove v Argentini in sosednjih državah ter zbira darove za svoje mesto Akamasoa. Tokrat so ga opazili tudi najvišji predstavniki države. Že prejšnji teden ga je sprejel predsednik Argentine, povabili so ga tudi na ministrstvo za zunanje zadeve in v senat.


SSO in SKGZ pisali glede Narodnega doma

Krovni slovenski organizaciji v Italiji, Svet slovenskih organizacij SSO in Slovenska kulturno gospodarska zveza SKGZ sta na zunanji ministrstvi v Rim in Ljubljano naslovili pismi v zvezi z vračanjem Narodnega doma v Trstu.


Slovenija je mladim lahko cilj

Zadnja leta z žalostjo spremljamo naraščajoče število mladih, ki odhajajo v svet in tam ostajajo, a na drugi strani so tudi mladi Slovenci, rojeni po svetu, ki se ob končanem študiju, vračajo v Slovenijo, da bi tu ustvarili svojo življenjsko zgodbo. Izseljensko društvo Slovenija v svetu je na 25. Taboru Slovencev po svetu dalo besedo prav slednjim.


Umrl rojak Dušan Lajovic

V Sydneyu je včeraj umrl podjetnik, politik, diplomat in velik dobrotnik slovenskega verskega in kulturnega središča pri Sv. Rafaelu v Merrylandsu Dušan Lajovic. Bil je eden tistih rojakov v Avstraliji, ki so s trdno in neomajno voljo sledili svojim instinktom in upanjem da bo Slovenija enkrat postala neodvisna, samostojna in demokratična država.


Nedelja Slovencev po svetu

Prva nedelja v mesecu juliju nas vsako leto poveže z rojaki. Ob tem so v Katoliškem središču Slovencev po svetu Rafaelovi družbi pripravili razmišljanje dr. Andreja Finka, vabijo pa tudi na nekaj dogodkov.


25. Tabor Slovencev po svetu

Izseljensko društvo Slovenija v svetu pripravlja 25. Tabor Slovencev po svetu, ki bo v nedeljo, 1. julija 2018, potekal v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani.


Spomnili se bodo Ericha Prunča

Krščanska kulturna zveza in Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik iz Celovca, župnija Škocjan in tamkajšnje SPD Vinko Poljanec in sorodniki vabijo k spominski sveti maši ob 30. dnevu smrti prof. dr. Ericha Prunča, ki bo danes ob 19. uri v župnijski cerkvi v Škocjanu v Podjuni.


S ponosom reči sem: Slovenec sem!

Objavljamo zapis, ki ga je pred praznovanjem dneva slovenske državnosti pripravil prof. dr. Edi Gobec iz Clevelanda v Združenih državah Amerike, zaslužni profesor sociologije na Kentski univerzi in ravnatelj Slovenskega ameriškega raziskovalnega središča.


Novejše novice | Starejše novice