Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:35

Nadškof Zore v Dolenji vasi o zgledu svetega Roka za današnji čas

Nadškof Zore pri sveti maši v Dolenji vasi, foto © p. Ivan Rampre
0:00
0:00
Cerkev svetega Roka v Dolenji vasi
Foto © p. Ivan Rampre

V Sloveniji je svetemu Roku posvečenih več kot 30 cerkva, med drugim župnijska v Dolenji vasi. Tam je ob njegovem godu slovesnost vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V pridigi je opozoril na zgled njegovega življenja in njegove hoje proti Bogu.

Nadškof Zore je spomnil, da je sveti Rok med drugim upodobljen s popotno palico v roki. Za nas pa je po besedah nadškofa Zoreta pomembna duhovna popotna palica, ki je ne smemo nikoli odložiti. "Če bomo znali v duhu, v veri neprestano hoditi, kamor nas vabi Bog, se bomo znali ustaviti, kjer je potreba." V tem nam je lahko zgled sveti Rok. "Ko je namreč sveti Rok prišel v mesto, v pokrajino, kjer je divjala kuga, ni zbežal. Mi, priznajmo, si težav ne želimo. Nasprotno. Pred težavami bežimo. Nevšečnostim se skušamo izogniti in nevarnostim pobegniti."

Sveti Rok je upodobljen tudi z rano na nogi. "S svojo rano dokazuje, kako je zaradi Boga ljubil človeka, ki je bil v stiski." Nadškof Zore upa, da more vsakdo od nas pokazati rano, ki jo je povzročilo služenje bližnjemu. "Tudi mi se moramo na svojem duhovnem romanju skozi ta svet znati ustaviti ob človeku, ki nas potrebuje." Če tega ne storimo, so po besedah nadškofa Zoreta naše molitve prazne in je naše bogoslužje farizejsko. Kot je dodal nadškof Zore, je brezbrižnost eden največjih grehov. "Ko gremo mimo ljudi, kakor da jih ne bi bilo. Ko iščemo varno zavetje, svoje udobje in ne srečanja s človekom - tudi za ceno rane," je pojasnil nadškof Zore.

Podobe svetega Roka prav tako ni brez psa s hlebcem kruha v gobcu, ki predstavlja Božjo skrb in Njegovo bližino. "Človeku, ki na duhovnem romanju skozi življenje zazna bližnjega, se ustavi in je morda prav zato ranjen, prizadet, Bog ne bo odrekel svoje pomoči in svoje tolažbe." Nadškof Zore je zbrane povabil k prošnji za romarsko držo - da se ustavljamo ob sočloveku ter se Bogu zahvaljujemo za njegovo bližino in pomoč.


Ne spreglejte: