Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 10:04

Mladi med počitnicami tudi na delo oziroma izobraževanje v tujino

Mladi
Foto © Ingimage

Mladi aktivno preživljajo počitnice tudi z delom oziroma izobraževanjem. Nekateri se zaradi tega odpravijo v tujino, in tako krepijo številne veščine, širijo socialno mrežo in se učijo tudi tujih jezikov. Najbolj priljubljene so evropske države, vse več pa jih gre tudi v Ameriko in Azijo.

Predsednik Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Klemen Peran pravi, da so mladi izredno iznajdljivi in najdejo pripravništva pri podjetjih ter organizacijah v tujini, nekateri pa se odločijo tam tudi za poletno izobraževanje. Sogovornik takšno odločitev pozdravlja, »ker je tujina vedno neka nova izkušnja, ki prinaša nova poznanstva in širjenje obzorja«. Ob tem dodaja, da mladim to zelo koristi, ko so pozneje soočeni z iskanjem zaposlitve.

Peran pojasnjuje, da se mladi največ odločajo za odhod v države Evropske unije, ki so v neposredni bližini. Ob tem pa dodaja, da so vse bolj popularne tudi azijske in ameriške države. »Predvsem zato, ker se v Sloveniji tudi vedno bolj učimo tujih jezikov. Na primer kitajskega, japonskega, pa seveda angleškega in španskega. Kar pokrije dobršen del Azije in Amerike.«

Peran pravi še, da obstajajo določeni programi, ki financirajo poletno izobraževanje v tujini, prav tako pa je v določenih primerih to mogoče poceni doživeti tudi preko povezav slovenskih univerz in fakultet s tujimi institucijami. Glede priznavanja izpolnjevanja študijskih obveznosti iz naslova poletnih šol pa sogovornik priporoča, da se pred prijavo ali odhodom na poletno šolo o tem dogovorimo z matično institucijo.


Ne spreglejte: