Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 10:03

Sanacija Tojnice stekla, z njo naj bi spodbudili samočistilno sposobnost narave

Zastrupljena Tojnica foto: Simon Malovrh
Foto © Simon Malovrh

Sanacija na 100 metrskem delu vrhniškega potoka Tojnica neposredno ob podjetju Kemis, kjer je požar maja povzročil okoljsko onesnaženje, se je končno začela. V prvem koraku so preusmerili vodo iz potoka mimo območja sanacije ter namestili cevovode in črpalke. Ribiči pa so bili zadolženi za odlov rib.

Direktor Kemisa Emil Nanut je pojasnil, da bodo z očiščenjem 100-metrskega dela potoka spodbudili »samočistilno sposobnost narave«. Ob tem je dodal: »Stvari dobro funkcionirajo. Imamo dve črpalki, tudi za primer morebitnega deževja imamo tako rezervo za primer povečanega pretoka. Danes zjutraj smo začeli s sanacijo. Delavci strugajo mulj, ki ga nato posesajo v cisterno. Ko bomo dobili ustrezna dovoljenja, bomo mulj odpeljali na sežig v Avstrijo.«

Vse od objave načrta prve faze sanacije Tojnice je bilo slišati številne kritike. Mnenja o tem, kaj in kako bi bilo treba narediti, so si tudi med strokovnjaki zelo različna. »Načrt sanacije smo zastavili na osnovi analiz vode v Tojnici v preteklem obdobju. Očistili bomo najbolj obremenjeni del potoka. Računamo, da bomo z grobim čiščenjem mulja omogočili, da samočistilna sposobnost narave naredi končno fino čiščenje,« je pojasnil Nanut.

Glede težav pri iskanju strokovnjakov, ki bi hoteli pomagati pripraviti sanacijski načrt, je Nanut spomnil, da se taka sanacija v Sloveniji izvaja prvič in tudi zato »marsikdo ni bil pripravljen iti v žerjavico po kostanj«. Ob tem je dodal, da je zdaj potrebno počakati na to, kakšna bo uspešnost te sanacije. »Mnenja so različna, računamo na vse najboljše,« je dodal Nanut.

V Kemisu želijo pogorel objekt obnoviti

V Kemisu nameravajo svoj objekt, ki ga je požar 15. maja letos precej poškodoval, obnoviti v sedanjih gabaritih. Nanut računa, da bo objekt obnovljen že letos. Kot je dejal, imajo finančno odobritev lastnika, torej velenjskega Gorenja, za prvo fazo obnove, ki vključuje del objekta, kjer so obdelovali tekoče odpadke. Za preostali del sanacije pa odobritev še čakajo.

Tudi danes Nanut o škodi na objektu ni želel govoriti. Kot je dejal, se še vedno dogovarjajo z zavarovalnico. Je pa poudaril, da je bila investicija v izgradnjo kompleksa na Vrhniki težka osem milijonov evrov. Kar se tiče trenutnega poslovanja, pa je povedal, da trenutno delujejo s približno 30-odstotno »močjo« glede na čas pred požarom. Izvajajo lahko namreč le posredniško dejavnost prevzema in odvoza odpadkov, ne pa tudi predelave.


Ne spreglejte: