Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:30

Nove stranke?

Seja državnega zbora
Foto © Državni zbor

Jesen in vse močnejši vonj po volitvah obetata nove stranke in nastavke zanje. Poslanec Bojan Dobovšek napoveduje rojstvo Dobre države, priprave za nastop na volitvah napovedujeta poslanec Andrej Čuš z Najprej Slovenija in Blaž Vodopivec, ki snuje stranko Prstan. Slovenska tiskovna agencija dodaja, da o novi stranki razmišlja tudi podpredsednik SMC Milan Brglez.

Dobovšek je po odhodu iz SMC ustanovil zavod Dobra država, prevzel pa tudi vodenje poslanske skupine nepovezanih poslancev. Kot je napovedal za STA, bo stranka Dobra država, ki jo bodo ustanovili jeseni, nastala zato, "ker je mogoče samo z vplivom na politiko preprečiti sedanje negativne trende v politiki". Po njegovih besedah je SMC postala samo podaljšek lobijev, ki zasledujejo zasebne interese. Napovedal je, da bo rdeča nit nove stranke nadzor finančnih tokov in izkoreninjenje korupcije na vseh ravneh.

Finančnik Blaž Vodopivec napoveduje ustanovitev stranke Prstan in njen nastop na državnozborskih volitvah. Iniciativna skupina se bo javnosti s programsko izjavo predstavila v začetku jeseni. Osnovna ideja stranke je depolitizacija in debirokratizacija gospodarstva in celotne družbe, ustvarjanje privlačnega okolja za investicije in za vse posameznike, ki se želijo dokazati s svojim delom, idejami in dosežki, ter delujoča pravna država kot osnova za zaupanje in strpno sobivanje. Nekdanji poslanec SDS in zdaj nepovezani poslanec Andrej Čuš je že lani oktobra ustanovil društvo Najprej Slovenija, ki ima danes člane v več kot 130 občinah Slovenije. Napovedal je, da bodo poleti intenzivno delali s ciljem zapolnitve vseh 88 okrajev s kandidati za poslance, Čuš pa načrtuje tudi povezovanje z nekaterimi društvi in zunajparlamentarnimi strankami ter lokalnimi listami. Jeseni pričakuje dogovor o sodelovanju na volitvah v DZ.

Po poročanju STA, se pojavljajo tudi namigi, da naj bi odločitev o ustanovitvi nove stranke tehtal predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Brglez.

Da imata s premierjem in predsednikom SMC Mirom Cerarjem različne poglede na nekatere ključne težave in rešitve, ni skrivnost, še zlasti od njunega nesoglasja pri noveli zakona o tujcih. Po nekaterih informacijah naj bi bila Brglezova odločitev glede nove stranke odvisna predvsem od dogajanja v SMC, med drugim oblikovanja kandidatnih list za državnozborske volitve ter od ozračja v koaliciji, ki s približevanjem volitev postaja vse bolj napeto.


Ne spreglejte: