Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:31

Nova tuja investicija v Sloveniji?

Zdravko Počivalšek
Foto © Marko Klinc / Arhiv Državnega zbora

V osrednji Sloveniji bo, kot kaže, začela rasti nova tuja investicija, sad švicarsko-japonske naveze, ki pri nas ustanavlja hčerinsko podjetje, ki bo proizvajalo predvsem izdelke za farmacevtsko industrijo in medicino. Premier Miro Cerar je zadovoljen, gospodarski minister Zdravko Počivalšek prav tako, saj sta prepričana, da bo to prineslo točke tudi aktualni vladi.

Premier Miro Cerar se je včeraj sestal z vodstvom japonskega podjetja Sumitomo Rubber in švicarskega podjetja Lonstroff. Japonska družba je ob tej priložnosti napovedala investicijo v proizvodnjo medicinskih elastomerov v Sloveniji. Na zemljišču - velikost zemljišča bo znašala 32.000 kvadratnih metrov - bodo postavili tovarno veliko 12.000 kvadratnih metrov, dodana vrednost na zaposlenega pa bo znašala več kot 100.000 evrov, so navedli na gospodarskem ministrstvu. Minister Zdravko Počivalšek je ob tem zadovoljen, da se bo greenfield investicija izvedla na degradiranem območju. Lokacije tovarne sicer niso razkrili, po neuradnih informacijah pa naj bi stala v Logatcu.

Župan Logatca Berto Menard je potrdil, da je z zanimanjem japonskega investitorja za lokacijo v Logatcu seznanjen, a podrobneje zadeve do uradne odločitve ni želel komentirati. Je pa pojasnil, da gre za "idealno" lokacijo med Ljubljano, Luko Koper in Trstom. V Logatcu je na mestu, kjer med drugim posluje Hoedlmayr logistika, na voljo še 13 hektarov zemljišč, za katere se zanima več tujih investitorjev. Kot je dodal, se je sestal že z več predstavniki tujih korporacij. Prihoda podjetja Sumitomo Rubber Industries bi bil sicer vesel, saj bi to prineslo dodatnih 200 delovnih mest, kar bi občini veliko pomenilo, je še dejal. Medtem pa so danes v podjetju pojasnili, da imajo trenutno v mislih tri možnosti za lokacijo, končno odločitev pa bodo sprejeli "v bližnji prihodnosti".

Še nekaj več besed o samem podjetju. Družba Sumitomo Rubber Industries je leta 2015 prevzela švicarsko podjetje Lonstroff, ki proizvaja gumijaste dele za farmacevtsko industrijo in medicino. S tovarno v Sloveniji, ki bo letno proizvedla 2,5 milijarde delov, nameravajo proizvodnjo v Evropi do leta 2020 glede na leto 2016 potrojiti in hkrati razpršiti tveganja, je v pogovoru z novinarji danes v Ljubljani pojasnil glavni izvršni direktor Lonstroffa Urs Bahnmüller. Kot je dodal eden višjih izvršnih direktorjev Sumitoma Rubber Naofumi Harada, bodo z novim proizvodnim obratom tudi optimizirali proizvodnjo oziroma dobave med Japonsko, Švico in Slovenijo. Koliko prometa bi finančno gledano lahko ustvarila slovenska tovarna, ne želijo ocenjevati.

Lonstroff v Švici zaposluje okoli 170 ljudi, v Sloveniji pa načrtujejo 200 zaposlitev ljudi različnih profilov - od proizvodnih delavcev in mehanikov do inženirjev, kemikov z univerzitetno izobrazbo ter srednjega menedžmenta. Bahnmüller je pojasnil, da potrebujejo zanesljive, odgovorne in motivirane zaposlene, kar se bo - seveda v skladu s slovenskimi razmerami - odražalo tudi na plačah. Razvojni oddelek v Sloveniji medtem trenutno ni predviden.

Ali bodo v gradnji tovarne sodelovali tudi slovenski gradbinci, Harada ni želel ugibati. Izvajalce bodo iskali prek zbiranja ponudb, predvidoma konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta. Celotna investicija je sicer ocenjena na 34 milijonov evrov, sama gradnja naj bi stala okoli 10 milijonov evrov. V Sumitomu računajo, da se jim bo investicija v Slovenijo poplačala v devetih letih.

 


Ne spreglejte: