Ljubljana, nedelja, 22. julij 2018, 20:30

Kmalu naj bi bil znan datum predsedniških volitev

Volilna skrinjica
Foto © DVK

V kratkem bo znan datum predsedniških volitev v Sloveniji. Prvi mož državnega zbora Milan Brglez je še pred parlamentarnimi počitnicami napovedal, da ga bo sporočil v prvi polovici avgusta. Med drugim je želel počakati na ustavno sodišče, ki je presojalo pritožbo, povezano z datumom referenduma o drugem tiru. Kot je znano, je pritrdilo koaliciji, naj o tem vprašanju glasujemo 24. septembra, čeprav so njegovi pobudniki želeli, da bi o njem odločali na dan izbiranja novega predsednika republike.

Pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič je prepričan, da odlok o njegovem razpisu, ki ga je večina v državnem zboru sprejela v začetku julija in tako določila, da bomo o tem vprašanju glasovali 24. septembra, diskriminira tiste, ki bi želeli sodelovati v kampanji. Njen začetek bo namreč segel še v čas dopustov. Z njim sta se strinjala ustavna sodnika Klemen Jaklič in Marko Šorli, a ne tudi sedem ostalih. Ti so pritrdili mnenju koalicije. Kovačič je razočaran. "Javnost v zadnjem času tudi zaradi primera drugi tir vse bolj spoznava, kam pes taco moli ter da so odločitve v parlamentu ne le sporne, ampak protiustavne in direktno povezane s korupcijo," je med drugim poudaril v odzivu.

Zaplet, povezan z datumom predsedniških volitev in referenduma o drugem tiru, je za naš radio komentiral politični analitik Matevž Tomšič. "Tukaj gre za neko jasno politično agendo. Nedvomno je v interesu vladajoče koalicije, da na referendum o drugem tiru pride čim manj ljudi. Vemo, da je za veljavnost izida referenduma potreben določen kvorum, kar pomeni, da morajo tisti, ki želijo razveljaviti zakon o drugem tiru, pripeljati zadostno število ljudi na volišča in dobiti večino. Če bi bil referendum na dan predsedniških volitev, s kvorumom verjetno ne bi bilo težav." Kot je dodal Tomšič, gre torej za čisto pragmatiko, a opozoril, da bo prinesla stroške za državljane.


Ne spreglejte: