Ljubljana, ponedeljek, 21. avgust 2017, 14:01

Martinje - 70 let kapele in Kozarjev pohod

V Martinju so včeraj obeležili 70-letnico kapele in pripravili Kozarjev pohod. Slovesne svete maše, ki jo je daroval murskosoboški škof Peter Štumpf, so se udeležili številni verniki tudi iz Porabja in pohodniki iz Odranec. Škof Štumpf je v pridigi spregovoril o pomenu te kapele, o vernih ljudeh, ki so jo gradili in ki zanjo skrbijo.


Na Mrzlem vrhu maša za umrle vojake med 1. svetovno vojno

Na Mrzlem vrhu nad Tolminom je v soboto potekala sveta maša in slovesnost v spomin na umrle vojake med prvo svetovno vojno. Pred Madžarsko kaverno, kjer stoji oltar, ki so pred sto leti postavili madžarski vojaki, so že 17-ič pripravili spominsko slovesnost. Tako so izpolnili priporočilo, ki ga je na tem mestu ob koncu prve slovesnosti leta 2001 dal takratni apostolski nunciji v Sloveniji Edmund Farhat.


Kampanja pred referendumom o drugem tiru tik pred vrati

V četrtek, 24. avgusta, se bo začela referendumska kampanja o zakonu, ki ga je vlada pripravila kot podlago za izgradnjo drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom. Zakon je razdelil politični parket, strokovno javnost in civilna gibanja, zato bodo o usodi največjega novega infrastrukturnega projekta v državi čez dober mesec dni odločili volivci.


Pregled domačih dogodkov od 11. do 18. avgusta 2017

V pregledu dogodkov od petka do petka tokrat v ospredje postavljamo praznik velikega šmarna, ki je tudi letos v Marijina romarska svetišča privabil številne romarje. Sredi tedna smo praznovali še dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Stavkovni odbor sindikatov državne uprave je vlado spomnil, da kljub počitnicam niso pozabili na svoje zahteve. Sinji vrh je minule dni gostil že 23. mednarodno likovno kolonijo Umetniki za Karitas … O tem in še nekaterih dogodkih iz politike, kulture in športa v tokratnem pregledu dogajanja v domovini.


Športna plezalka Janja Garnbret nova evropska prvakinja in podprvakinja

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je nova evropska prvakinja. Osemnajstletna Korošica je na evropskem prvenstvu v Münchnu, kjer se športni plezalci in športne plezalke merijo v balvanskem plezanju, osvojila zlato v kombinaciji. Osvojila je tudi srebrno kolajno v balvanih. Uspeh Garnbretove pa je z bronom v balvanih dopolnil dvajsetletni Anže Peharc.


Na Brezjah še velik potencial za razvoj romarskega turizma

Osrednje slovensko romarsko središče na Brezjah, kjer se je ob minulem velikem šmarnu znova zbralo več tisoč vernikov, vsako leto obišče od 250 tisoč do 300 tisoč ljudi. Med njimi je vse več tujcev, možnosti za razvoj romarskega turizma pa so še velike. Vendar je za to potrebna ureditev primerne infrastrukture, predvsem prenočišč.


Škof Štumpf ob predstavitvi knjige o Martinju poudaril vez s porabskimi Slovenci

V Srebrni hiši v Martinju, ki deluje v sklopu Škofije Murska Sobota, so na včerajšnji praznik združitve Prekmurja z matičnim narodom predstavili monografija »Martinje – vas pod Srebrnim bregom«.


Letošnja suša bo zagotovo presegla prag za razglasitev naravne nesreče

Letošnja suša bo zagotovo presegla prag za razglasitev naravne nesreče, je med ogledom posledic suše na območju občin Semič in Črnomelj povedala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša. Območja, kjer poškodovanost pridelkov presega 30 odstotkov, lahko računajo na finančno pomoč iz proračunske rezerve.


Pristojne službe bodo v prvih septembrskih dneh pozorne tudi na šolske prevoze

Vsi udeleženci v prometu bodo morali ob skorajšnjem začetku novega šolskega in veroučnega leta še posebej paziti na otroke. Pristojne službe tudi tokrat pripravljajo različne dejavnosti za njihovo večjo varnost. Dodatno pozornost bodo namenile šolskim prevozom.


Obeležujemo dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Obeležujemo dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Osrednja slovesnost ob omenjenem državnem prazniku, ki pa ni dela prost dan, je bila sinoči v Puconcih, danes pa predsednik republike Borut Pahor pripravlja dan odprtih vrat, v sklopu katerega si je mogoče ogledati predsedniško palačo.


Novejše novice | Starejše novice