Ljubljana, ponedeljek, 25. september 2017, 17:17

Ob obletnici nekega izginotja

Kulturni center Lojze Bratuž, Krožek Anton Gregorčič in Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta so v nedeljo, 27. 8. 2017, v Kobaridu priredili svečanost v spomin na Andreja Slavka Uršiča.


Kako je mogoče premagati Boruta Pahorja?

Čez slaba dva meseca bomo volili predsednika države. Včeraj je kandidaturo tudi uradno napovedal aktualni predsednik republike Borut Pahor. V boj za ta stolček se podaja z enakim sloganom kot pred petimi leti: Skupaj! Meni namreč, da je glavna vloga predsednika države povezovanje ljudi. Pahor ima že nekaj izzivalcev, med njimi so tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, kamniški župan Marjan Šarec in veleposlanik v Skopju Milan Jazbec.


Karl Erjavec slovenski efialt

Ob obisku naše države s strani štirih ameriških senatorjev je zunanji minister Karl Erjavec odprto kritiziral mednarodno politiko Združenih držav Amerike zaradi zanj nerazumljivega pristopa do razpleta arbitraže med Slovenijo in Hrvaško. Washington namreč ne podpira implementacije in svetuje bilateralni dogovor.


Čas je za zeleno stranko, ki bo odločala o usodi koalicij

Čas bi bil, da v Sloveniji dobimo strokovno in močno zeleno stranko, ki bo kazalec na tehtnici med rdečo in črno, in bo, namesto ministra Erjavca in njegovega Desusa, odločala o usodi naših koalicij. Minister Erjavec ni znal postaviti smetnjakov, ni znal držati jezika, ko se je odločalo o meji, in celo ni znal postaviti pralnega stroja na skupen hodnik, zato ni primeren, da bi odločal o slovenski meji, kaj šele o prihodnjih koalicijah.


V tiho deželo

Vsako obdobje, vsaka ura dneva ima svojo barvo. Vsak mesec, letni čas ima svoj odtenek. Vsako leto ima na letvi let svoje razgledišče. Nekateri si obdobja zapomnijo po srečanjih z ljudmi, po izrednih dogodkih, po lepih krajih, ki so jih videli in še bi lahko naštevali. Meni pa čas teče med naslovi knjig. Tako si bom avgust tega leta gotovo zapomnila po knjigi, ki se me je zelo dotaknila.


Razsežnost in presežnost življenja

Ob Marijinem prazniku Vnebovzete sem videl toliko oči, ki so zrle v nebo. Ne samo pri nas v Strunjanu, kamor že stoletja priromajo ljudje, ampak tudi drugod po svetu. In s sredstvi, ki jih imamo na razpolago, zlahka zaobideš svet: od trga Sv. Petra v Rimu do drugih krajev, letos posebej do Fatime ob stoletnici prikazovanj.


MAGIS 2017 – v Pragi srečanje mladih iz srednje Evrope

Zdi se, da v Sloveniji na področju mladinske pastorale prevladujejo selezijanci, kapucini in frančiškani, vendar pa še zdaleč niso edini. V zadnjih nekaj letih jih namreč dohitevajo jezuiti, ki med drugim v poletnem času organizirajo program pod imenom Magis. Prvič sem se ga udeležil leta 2013, ko je bilo osrednje srečanje na Slovaškem, pa tudi leto pozneje, ko smo se Magisovci zbrali v Budimpešti. Po dveh letih odsotnosti sem se udeležil letošnjega srečanja v Pragi.


Dopustniška streznitev

Na polovici poletja smo nekateri že sklenili in izkoristili daljši letni dopust, druge oddih od delovnega časa v službi morda še čaka ali pa si prosti čas kako drugače organizirajo. Osebno se mi dolžina dopusta ne zdi najpomembnejši dejavnik za to, v kolikšni meri si človek lahko odpočije ali nabere novih moči, ampak sta pomembni tudi kakovost preživetih ur in dni ter možnost, da se ob čem tudi zamisliš, se česa zaveš …


Slovenska obrobja

Ali imamo Slovenci obrobja? Smo uspešna država, ki se niti ne zaveda, kako dobro ji gre in se zato pogosto igra igrice oživljanja starih sistemov in starih simbolov, saj se ji tako ni potrebno ukvarjati s temnim stranmi svoje mlade in nedorasle samostojnosti. Obrobja? Ja, tudi v Sloveniji so in to prav izrazita.


V Italiji bi drugi tir Divača-Koper zgradili najmanj dvakrat ceneje

Razvojni projekti, povezani z železniško infrastrukturo, so v pripravah tudi v naši soseščini. Naše zanimanje je vzbudil projekt železnice, ki naj bi posegla v najbolj gorate predele Benečije, še posebej pozorni smo bili na stroške izgradnje takšne železniške proge. Italijanski projekt smo povsem nehote primerjali s projektom, ki ga predvideva Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper (ZIUGDT), o njem pa bomo septembra odločali na referendumu.


Novejše novice | Starejše novice