Ljubljana, nedelja, 17. december 2017, 20:31

Živimo v blagoslovljenem času

Na koncu vsakega leta veliko medijev dela ankete o tem, kaj mislimo mi, navadni ljudje, v kakšnem času živimo. In odgovori so različni. V Sloveniji bo tudi letos prav gotovo več negativnih kot pozitivnih odgovorov, ker prej vidimo temne kot svetle strani življenja.


Licemernost slovenske levice: Afera Weinstein pri nas brez odmevov

Nedavno razkritje, da naj bi ameriški režiser Harvey Weinstein v svoji filmski karieri spolno nadlegoval in tako ali drugače v spolne odnose prisilil vrsto igralk (v zameno za boljšo obravnavo pri vlogah), ni sprožilo samo ogorčenja javnosti, ampak tudi val razkritij o podobnih ravnanjih moških na vplivnih položajih v svetu filma, med njimi npr. (gejevskega) igralca Kevina Spaceya, posebej znanega kot igralca v “Hiši kart”. Hollywood se je odpovedal Weinsteinu, Netflix Spaceyu. Val razkritij se širi po zahodnem svetu, v Evropski parlament, v nacionalne institucije: britanski obrambni minister Michael Fallon, ki naj bi si privoščil “le” dotikanje kolena novinarke je odstopil. Valižanskega ministra so obtožbe o spolnem nadlegovanju žal potisnile v samomor. Oxfordska univerza je na dopust poslala znanega islamologa Tariqua Ramadana, ki so ga prav tako doletele obtožbe o posilstvih.


Pa jejte plastiko, če vam je vseeno!

Predzadnji dan novembra so na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor med drugim opravili tudi drugo obravnavo predloga zakona o ureditvi lastništva javnih cest. Pobudnik obravnave je bil Državni svet, jasno pa je, da je zakon nastajal pod mecenstvom občin, saj je tudi avtor besedila župan ene od njih.


Brezmadežna na slovenski način

Duhovniki danes po slovenskih cerkvah izbirajo najlepše besede, da bi opisali vzvišeno vsebino praznika, ki ga obhajamo osmega decembra. Vendar kot pri vseh lepih stvareh tudi pri prazniku Brezmadežne opažamo, da neke temne sile ne pustijo, da bi ostal neomadeževan.


Tujina vas gleda

Čebinski revolucionarji so se svoje obrti učili v Stalinovih šolah za poklicne revolucionarje. Za učinkovito pobijanje političnih nasprotnikov, uničevanje sopotnikov in zastraševanje ostalih so se učili tudi propagande. Eden od vzvodov za dobro propagandno delovanje je bila kulturno pogojena nezaupljivost preprostih ljudi do tujcev in tujine. Pri narodih s slabo izkušnjo s tujimi zavojevalci je grožnja z nevarnostmi, ki prežijo iz tujine, učinkovala.


Dvakrat minus ena za vlado Mira Cerarja

Vstopili smo v zadnji mesec leta 2017 in hkrati tudi v zadnje mesece agonije, ki jo s svojimi vse bolj za lastno korist usmerjenimi deli izvaja predsednik vlade Miro Cerar, pri tem pa mu "štango" držijo SD, DeSUS, Levica pa tudi Nepovezani poslanci. Minus ena si ta vlada - gledano na zadnje mesece - zasluži na dveh področjih - pri izigravanju odločbe ustavnega sodišča in pri političnem kadrovanju v zdravstvu, posledično pa pri neukrepanju na tem področju.


Protest javnih šol in SVIZ-a

Ali si ne bi tudi vi želeli tiskovne konference Branimirja Štruklja, glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, SVIZ-a na kratko, na kateri bi pritrdil mnenju varuhinje človekovih pravic in odločno podprl polno financiranje zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javni program? Ali si ne bi tudi vi želeli njegove izjave, v kateri bi jasno povedal, da učiteljev in učiteljic, ki učijo v javnih šolah, ni strah zdrave konkurence, ki jo okoli 450 osnovnim šolam prinaša šest zasebnih.


Ustavni udar v senci Ahmada Šamija

Sedaj so na vrsti opozicijski voditelji, da premislijo nastalo situacijo in nekaj končno ukrenejo. Naj jih zgolj spomnimo, da nam v Državnem zboru grozijo novi ustavni udari, ki nas lahko odpeljejo nazaj na začetek slovenske pomladi, lahko tudi ven iz območja EU in Nata nazaj na blatni Balkan.


Človek je ustvarjen za mi!, ne za jaz!

Ob današnjem dnevu se spominjamo trenutka, ko je prvič uradno stekel program iz ljubljanskega studia Radia Ognjišče in prav je, da izrazimo veselje, ponos, pa tudi kakšno rečemo o radijskem jutri.


Sirec Šami in šest piškavih Osnovnih šol

Drugo polovico novembra, po predsedniških volitvah, sta zaznamovala predvsem dva dogodka, levičarski cirkus okrog sirskega migranta Ahmad Šamija in parlamentarno odločanje o spremembi Ustave zaradi 100% financiranja zasebnih osnovnih šol. V obeh primerih je na preizkušnji pravna država. To ni prvič in verjetno ne zadnjič. In kdo vedno znova poizkuša spodnesti temelje pravne države? Odgovor je zelo enostaven, vsi tisti, ki je nikoli niso spoštovali in ki so se na zakonitost vedno požvižgali ali kvečjemu spremenili tako, da je ustrezala njihovim interesom in povzročila razslojenost družbe na dvorazredne državljane.


Novejše novice | Starejše novice