Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kardinal Parolin v Rusiji

Svet | 21.08.2017, 09:52 Marjana Debevec

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin začenja nekajdnevni obisk v Rusiji. Jutri se bo srečal z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom, v sredo pa s predsednikom Vladimirjem Putinom. Katoliški skupnosti v Rusiji bo kardinal Parolin posredoval duhovno bližino papeža Frančiška.

Pogovori bodo namenjeni temam, ki so povezane z bilateralnimi odnosi. V ospredju pa bodo tudi tematike, ki se nanašajo na mednarodne razmere, predvsem v zvezi z iskanjem mirnih rešitev za konflikte. Posebno pozornost bodo sogovorniki posvetili humanitarnim vidikom.

Kardinal Parolin se bo danes sestal s kardinali in katoliškimi škofi v Rusiji ter z njimi daroval sveto mašo v katedrali Brezmadežnega spočetja v Moskvi. Posebno srečanje bo namenjeno tudi duhovnikom in laikom.

Apostolski nuncij v Moskvi msgr. Celestino Migliore upa, da bo Parolinov obisk Rusije olajšal dialog med katoliško in pravoslavno cerkvijo ter prispeval k rešitvi mnogih mednarodnih napetosti. Pred odhodom je dal kardinal Parolin intervju o aktualnih tematikah za rusko tiskovno agencijo Tass.

Kardinal Parolin je zatrdil, da pravoslavna hierarhija v zadnjih letih priča o večji odprtosti, kar dokazuje tudi lansko srečanje med papežem Frančiškom in patriarhom Kirilom. Slednje je po njegovih besedah prispevalo k temu, da se cerkvi ne gledata več v luči preteklosti, ampak v želji po večjem občestvu. Kot zgleden primer je navedel romanje relikvij sv. Nikolaja, ki so jih iz Barija prinesli v Moskvo in Sankt Peterburg, tamkajšnji verniki pa so jih sprejeli z velikim navdušenjem. Zaradi krize vrednot v današnjem svetu, pa je po njegovih besedah nujno bolj učinkovito sodelovanje med različnimi krščanskimi cerkvami.

Na vprašanje o terorizmu, ki pretresa svet, je kardinal Parolin odgovoril, da gre za problem, s katerim se je treba soočiti, vendar pa je treba najti za to primerne načine, da ne bi vojaška posredovanja vodila v novo spiralo nasilja. Vloga Cerkve na tem področju je po njegovih besedah vedno dolgoročna, vključuje pa vzgojo in formacijo vesti. Obenem pa si Cerkev že desetletja prizadeva za dialog na kulturno verskem, pa tudi na družbeno humanitarnem področju.

Za agencijo Tass je vatikanski državni tajnik odgovoril tudi na vprašanje o ameriškem predsedniku Trumpu, za katerega si Parolin želi, da ne bi odstopil od prizadevanj za omejitev globalnega segrevanja. Zatem pa je zatrdil, da v mednarodnih odnosih vedno bolj zori zavedanje, da politike ali strategije, ki temeljijo na odprtem in razvnetem soočanju, ki je skoraj kot pogovor med gluhimi, ali še huje: podpihovanje strahu zaradi atomskega ali kemičnega orožja, ne bodo pripeljale do pravih in trajnih rešitev.

Nazadnje je spregovoril še o zapleteni situaciji v Venezueli, kjer je Parolin deloval kot nuncij preden je prišel v Vatikan. Zatrdil je, da si je Sveti sedež z vsemi močmi prizadeval za mirno in demokratično rešitev. Po njegovih besedah je pot za iskanje rešitve vedno ista: srečati se, ustvariti ozračje zaupanja ter spoštovati pravila demokracije. Obenem je Parolin spomnil tudi na hudo humanitarno krizo, ki pretresa državo in mednarodno skupnost pozval, naj državi posreduje pomoč.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...