Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: Gospod se ne obrača stran od naših potreb

Cerkev po svetu | 20.08.2017, 17:13 Petra Stopar

Papež Frančišek je opoldne povabil k molitvi za vse žrtve nedavnih terorističnih napadov v Burkini Faso, Španiji in na Finskem. Sicer pa je podobno kot glavni urednik Radia Ognjišče danes na Polenšaku msgr. Franci Trstenjak tudi sveti oče v nagovoru opozoril na vztrajnost molitve, ki se je lahko učimo pri kanaanski ženi v evangeljskem odlomku.

Papež Frančišek je opoldne z občudovanjem spregovoril o veri in pogumu kanaanske žene, ki je Jezusa vztrajno prosila za zdravje svoje hčerke. Notranja moč te žene je izvirala in njene materinske ljubezni ter iz njenega zaupanja v Jezusa, da jo lahko usliši. Ob tem je sveti oče spomnil na mnoge žene, ki so s svojo notranjo močjo zmožne doseči velike reči, ter ugotavljal, da je prav ljubezen gonilna sila vere, ki je zmožna izprositi čudeže. Ob pogledu na Kanaanko in na njeno vztrajno prošnjo k Jezusu po pomoči dobivamo spodbudo, naj ne izgubimo poguma, naj ne obupamo, kadar nas tlačijo trde življenjske preizkušnje. Gospod se ne obrača vstran od naših potreb. Če se včasih ob naših prošnjah zdi brezčuten, je to zato, da bi preizkusil in utrdil našo vero. Mi pa moramo po papeževih besedah vztrajno klicati k njemu kot ta žena: »Gospod pomagaj mi!« in pogumno vztrajati. Gre za pogum, ki je tudi v molitvi zelo potreben.

Omenjeni evangeljski prizor nam pomaga razumeti, da moramo vsi rasti v veri in se krepiti v svojem zaupanju v Jezusa. Ko izgubimo smer, nam Jezus lahko pomaga znova odkriti pot. Ko ta ni več lagodna, temveč je težavna in strma, ko je vztrajnost v obveznostih naporna, je On z nami. Papež Frančišek je še pomnil, kako je treba vero prav vsak dan hraniti s konkretnimi dejanji ljubezni do bližnjega, s pozornim poslušanjem Božje Besede, z obhajanjem zakramentov ter z osebno molitvijo, ki je kot krik »Gospod, pomagaj mi!«

»Izročajmo se Svetemu Duhu, naj nam pomaga vztrajati v veri. Sveti Duh napolnjuje srca vernih z drznostjo in daje našemu življenju in krščanskemu pričevanju moč pričevanja in prepričljivosti ter nas opogumlja v premagovanju nevere v Boga in ravnodušnosti do ljudi,« nas je povabil papež.

Opoldanski nagovor je sklenil z željo, naj nam Božja Mati Devica Marija pomaga, da se bomo vedno bolj zavedali potrebe bo Bogu in po njegovem Svetem Duhu. Naj nam izprosi močno in pogumno vero, polno ljubezni, ki je sposobna postati tudi pogumna priprošnja za druge pri Bogu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...