Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:36

Avstralski škofje: DA boju proti pedofiliji, NE kršitvi spovedne molčečnosti

Nadškof Denis Hart
Foto © ARO

Avstralski škofje so v izjavi za javnost poudarili ničelno toleranco Cerkve do pedofilije, absolutno prizadevanje v boju proti spolnim zlorabam in sodelovanje s civilnimi oblastmi. Hkrati pa so rekli NE predlogu avstralske kraljeve komisije, ki preiskuje primere pedofilije, da bi sprejeli zakon, ki bi duhovnike obvezal h kršitvi spovedne molčečnosti v primeru, da bi imeli informacije o zlorabah.

Predsednik avstralske škofovske konference, melbournski nadškof Denis Hart, je poudaril odločnost v boju proti pedofiliji, a izrazil pripravljenost, da gre raje v zapor, kot da bi razkril, kar je povedano v spovednici. Gre za svet pogovor z Bogom, je dejal. Pojasnil je tudi, da je do večine spolnih zlorab prišlo v preteklosti, danes vlada večje zavedanje pri soočanju s tem vprašanjem.

Poleg tega je spoved danes morda edina priložnost, kjer oseba lahko izpove, da je zagrešila ali utrpela zlorabo, duhovnik pa jo lahko usmeri naprej k pristojnim ustanovam.

Docent za pravo na avstralski katoliški univerzi, p. Frank Brennan, meni, da bi se število izpovedi o spolnih zlorabah pri spovedi v primeru takšnega zakona prej zmanjšalo kot povečalo.

Tudi nadškof v Bisbaneu, Mark Coleridge, je poudaril, da je odnos med duhovnikom in spovedancem v spovednici drugačen od drugih odnosov, saj spovedanec ne govori duhovniku, ampak Bogu, duhovnik je samo posrednik. Poleg tega Katekizem katoliške Cerkve jasno določa, da je spovednik zavezan molčečnosti.


Ne spreglejte: