Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:39

Nuncij Janusz v Turnišču ob praznovanju visokega jubileja cerkve

Turnišče, foto © P. Ivan Rampre
0:00
0:00
Apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof Juliusz Janusz
Foto © p. Ivan Rampre

"Zahvalimo se danes Mariji Vnebovzeti, da je vzpodbujala pastirje tega svetišča, kot na primer spoštovanega Ivana Jeriča ali Alojzija Šoštarca, ki sta v obdobju med obema vojnama in po drugi svetovni vojni ponovno oživila ta kraj molitve in spreobrnjenja."

Ob 750. obletnici omembe stare cerkve v Turnišču je tam sveto mašo dopoldne daroval apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz. Z njim je poleg drugih duhovnikov somaševal murskosoboški škof ordinarij Peter Štumpf. Ob tej priložnosti je škofija s posebnim odlokom vernikom poklonila prejem posebnega papeškega blagoslova s popolnim odpustkom, ki ga je nuncij podelil po sveti maši.

Verniki, ki se maše na ta dan iz upravičenega razloga niso mogli udeležiti, bodo lahko prav tako prejeti popolni odpustek na dan, ki si ga bodo sami izbrali in se pod določenimi pogoji udeležili svetih obredov v romarskem svetišču v Turnišču.

Škof Štumpf se je uvodoma zahvalil nunciju za prisotnost: »Hvala za vaš romarski korak v to škofijsko romarsko središče, ki obhaja častitljiv jubilej. Ob zlatomašnem jubileju vam kličemo na mnoga leta in Mati Marija naj bo vedno z vami.«

Nadškof Janusz je v nagovoru po evangeliju povedal, da je na Turnišče prišel kot romar. Menil je, da bi lahko letošnje leto v Sloveniji označili za marijansko, saj ga zaznamuje veliko jubilejev in dogodkov v čast Materi Božji. Nato je nekaj pozornosti namenil njeni prisotnosti v Turnišču, ki traja že 750 let. Nuncij je v pridigi še poudaril, da človek ne more gospodovati vesolju, saj da je njegovo življenje v celoti v Božjih rokah. Mariji Vnebovzeti se je zahvalil, ker je spodbujala ljudi k oživljanju svetišča v Turnišču.

»Vesel sem, da je sveti oče, papež Frančišek, uslišal mojo prošnjo in poslal sporočilo s svojim blagoslovom vašemu škofu. Temu slovesnemu papeževemu blagoslovu pridružujem tudi svojega, saj me je papež Frančišek ob 50-letnici mojega duhovniškega posvečenja pooblastil, da delim njegov blagoslov vsem, ki so mi blizu. Romarji v Turnišču ste zagotovo kot člani moje, Kristusove, Marijine in Jožefove družine. Vse vas izročam v Božje usmiljenje in se k vaši Mariji iz Turnišča obračam z molitvijo, da vas ne bi nikdar zapustila, saj zaupamo v njeno varstvo, tako, kot pojemo v pesmi ’O Devica, Pomočnica, vseh slovenskih src Kraljica, k Tebi dvigamo roke, sprejmi v svoje nas srce’,« je povedal nuncij.

Turnišče
Turnišče

Murskosoboški škof Peter Štumpf je nunciju predal darilo
Murskosoboški škof Peter Štumpf je nunciju predal darilo

Turnišče
Turnišče


Ne spreglejte: