Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:32

Veliki šmaren letos v znamenju 25-letnice posvetitve slovenskega naroda Mariji

Cerkev Marijinega vnebovzetja, Turnišče
Foto © Wikipedia

Letošnje praznovanje velikega šmarna bo v znamenju 25-letnice posvetitve slovenskega naroda Mariji. Po osamosvojitvi so se namreč slovenski škofje odločili, da bodo naš narod posvetili Mariji, prvič so to storili 15. avgusta 1992. Od takrat obnovitev posvetitve ponovijo vsako leto. Dogajanje v Sloveniji je sicer že danes predpraznično obarvano. Škofje bodo nocoj, na vigilijo praznika, darovali slovesne svete maše, osrednje slovesnosti pa bodo jutri dopoldne.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore se bo nocoj mudil v župniji Kranj-Primskovo, jutri ob 10h bo sveto mašo daroval na Brezjah. Tam pričakujejo, da se bo v teh dneh pred Layerjevo podobo Marije Pomagaj ustavilo več kot 7000 romarjev. Po nocojšnji maši pripravljajo procesijo z Marijino podobo in lučkami po vasi, sledilo bo nočno molitveno bdenje.

Molitveno bdenje do jutra pripravljajo tudi na Ptujski Gori. Tako nocoj kot jutri bo tam sveto mašo daroval mariborski nadškof metropolit Alojz Cvikl.

Tudi v osrednjem romarskem središču novomeške škofije na Zaplazu bo mašo nocoj in jutri daroval škof Andrej Glavan.

Koprski škof Jurij Bizjak bo nocoj maševal v Strunjanu, jutri ob 10h bo maševal v božjepotni cerkvi v Logu pri Vipavi.

Na Sveti Gori pa bo danes in jutri mašo daroval upokojeni koprski škof Metod Pirih. Tudi tam bodo slovesnosti v znamenju 100-letnice fatimskih prikazovanj.

Poglejmo še v Petrovče, v romarsko svetišče celjske škofije. Nocoj bo tam maševal škof Stanislav Lipovšek, ki bo jutri dopoldne mašo daroval v cerkvi Marijinega vnebovzetja v župniji Kapele pri Brežicah in ob 15. uri v podružni cerkvi Karmelske Matere Božje v Dragi.

V murskosoboški škofiji se letos spominjajo 750-letnico omembe cerkve v Turnišču. Tam bo nocoj mašo za mlade daroval upokojeni nadškof Franc Kramberger, jutri ob 10h pa apostolski nuncij nadškof Juliusz Janusz.

Že včeraj pa so tam pripravili okroglo miza z naslovom: Turniška cerkev – zgodovinsko, pastoralno, marijansko in romarsko svetišče.

V nedeljo, 20. avgusta popoldne v Turnišču pripravljajo tudi dekanijsko srečanje za ostarele in bolne.

Romarski utrip pred največjim Marijinim praznikom je v polnem teku tudi po drugih Marijinih cerkvah. Zjutraj ob sedmih je bila maša v cerkvi Marijinega vnebovzetja na blejskem otoku, kamor so se romarji odpravili s pletno.

K Mariji Zvezdi v Novi Štifti pri Gornjem Gradu se je peš odpravilo več skupin romarjev. Največja med njimi je iz Zagorja ob Savi, ki se je na pot odpravila že sinoči, danes zjutraj pa je na pot odšla tudi skupina iz župnije Jarše. Gre za zaobljubljeno romanje potem, ko se je sredi 18. stoletja zvrstilo več sušnih letin in je v teh krajih zavladala lakota. Praznično mašo bo nocoj ob 19. uri v Novi Štifti daroval nadškof Marjan Turnšek.

Že tradicionalno bo slovesno tudi pri kapelici Marije snežne na Kredarici pod Triglavom. Po nocojšnji sveti maši bo sledila procesija z lučkami in blagoslov na vse štiri strani neba. Na sam praznik bosta na Kredarici sv. maši ob 8.00 in 11.00.

 


Ne spreglejte: