Ljubljana, nedelja, 22. julij 2018, 20:27

Papež Frančišek: Vera v Boga nam daje gotovost tudi v preizkušnjah

Papež Frančišek - Angelus
Foto © CTV

Kljub vročemu dopoldnevu se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu tudi danes zbrala množica romarjev. Želeli so videti papeža Frančiška, slišati njegovo besedo, skupaj z njim moliti angelovo čaščenje in prejeti blagoslov. Njegovega posebnega pozdrava so se razveselili zlasti mladi skavti iz Trevisa in Vicenze ter udeleženci narodnega kongresa frančiškanske mladine. Vsem prisotnim pa je sveti oče položil na srce temeljno sporočilo evangeljskega odlomka današnje 19. nedelje med letom, ki govori o globokem pomenu zaupanja v Jezusovo moč in prisotnost v raznih preizkušnjah življenja.

Papež Frančišek je ob začetku opoldanskega nagovora najprej na kratko predstavil evangeljski odlomek (Mt 14,22-33), ki govori o tem, kako se je Jezus - po noči prečuti v molitvi - bližal učencem. Ti so bili v čolnu na Galilejskem jezeru. Ko so ga videli hoditi po vodi, so se prestrašili misleč, da je prikazen. Peter, ki se najprej na Jezusovo povabilo napoti k njemu, se po nekaj korakih prestraši in začne potapljati. Ob klicu na pomoč, mu Jezus ponudi roko, ki se je oklene in se tako reši.

Ta dogodek vsebuje, po papeževih besedah, bogato sporočilo, ki nas spodbuja k razmišljanju o veri tako posameznikov kot celotne skupnosti. Čoln predstavlja življenje vsakogar med nami in celotne Cerkve, nasprotni veter pa težave in preizkušnje. Če se ne oklenemo Božje Besede, temveč se v iskanju večje gotovosti ljudje zatekajo k horoskopom in vedeževalcem, je to že začetek brodoloma. Evangeljski dogodek nas spominja tudi, da nas vera v Boga ne vodi skozi življenje brez težav, temveč nam daje gotovost, da je Bog ob nas in nam v težavah pomaga ter nam kaže pravo pot tudi sredi teme.

V nadaljevanju je papež Frančišek dejal: »Ta prizor je čudovita podoba stvarnosti Cerkve v vseh časih: je ladja, ki na svoji plovbi naleti na nasprotne vetrove in grozeče viharje. To kar jo rešuje, ni pogum in kvaliteta ljudi. Zagotovilo proti brodolomu je namreč vera v Kristusa in v njegovo besedo. To je poroštvo: vera v Jezusa in v njegovo besedo.«

Nato je sveti oče spomnil, da smo kljub svoji revščini in slabostim na tej ladji varni, in to zlasti takrat, ko pokleknemo in počastimo Gospoda podobno, kot so to naredili učenci, ki so glasno izpovedali vero: »Ti si zares Božji Sin!«

Vse zbrane na Trgu sv. Petra je papež Frančišek povabil, naj skupaj z njim izpovejo vero v Jezus in ponovijo: »Zares, ti si Božji Sin!« ter pot Cerkve sredi viharjev življenja, izročil Božji Materi Mariji.


Ne spreglejte: