Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:33

Mednarodni dan mladih posvečen vlogi mladih pri graditvi miru

Mladi
Foto © Ingimage

Danes obeležujemo mednarodni dan mladih, ki je z letošnjo osrednjo temo Mladi za mir posvečen vlogi mladih pri graditvi miru ter njihovemu prispevku k preprečevanju konfliktov, socialni pravičnosti in trajnostnemu miru. Ta dan je tudi priložnost, da se opozori na probleme mladih kot so vstop mladih na trg dela ter iskanje trajnejše namestitve.

Predsednik vlade Miro Cerar je pred mednarodnim dnevom mladih poudaril, da je vsaka investicija v mlade investicija v družbo znanja in napredka. Zagotovil je, da so mladi stalna prioriteta vlade.

Mladim je ob njihovem dnevu čestitala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Kot je zapisala v poslanici, je osrednja tema letošnjega mednarodnega dneva mladih Mladi za mir. Eno najpomembnejših vprašanj danes pa je, kako lahko mladi pomagajo pri gradnji bolj vključevalne, pravičnejše in tudi mirnejše družbe ter kako ustvarjati prihodnost, v kateri bomo lahko mirno sobivali vsi. Izzivi današnjega časa so po njenih besedah preštevilni, zelo resni, a ne nerešljivi. Kot je dodala, so vrata ministrstva za predloge mladih odprta na stežaj, njihove pobude pa dobrodošle.

Mladinski svet Slovenije je ob mednarodnem dnevu mladih začel kampanjo Partycipiraj. Po besedah predsednika sveta Tina Kampla je namen kampanje, da bi mlade premaknili iz njihove cone udobja, jim predstavili različne oblike aktivacije in jih skozi različne aktivnosti spodbujali, da se udejstvujejo na športnem, kulturnem, družbenem, ekonomskem in političnem področju.

Udejstvovanje v družbi je, kot izpostavlja, še toliko bolj pomembno v času, ko se mladi, kljub gospodarski rasti in zmanjšani brezposelnosti, še vedno srečujejo s številnimi izzivi, kot so neurejene bivanjske razmere, porast negotovih oblik zaposlitev ter nedostojno plačilo za delo, kar otežuje in upočasnjuje njihovo osamosvajanje.

Generalna skupščina Združenih narodov je 12. avgust za mednarodni dan mladih razglasila leta 1999 z namenom, da tudi mladi dobijo dan v letu, ko lahko opozorijo na svoj položaj in opomnijo na težave, s katerimi se soočajo. V Sloveniji je leta 2016 delež mladih predstavljal 15,9 odstotka celotnega prebivalstva.


Ne spreglejte: