Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:25

Prekmurje tokrat udarilo še neurje z orkanskim vetrom

Šola v Bogojini močno poškodovana
Foto © Pomurec.com

V številnih krajih po državi je včeraj popoldne besnelo neurje. Najhuje je bilo na Štajerskem in v Prekmurju. O podrtih drevesih in odkritih strehah so med drugim poročali iz Ljutomera, Zavrča, Lendave in Gornje Radgone. V drugi polovici noči se je vreme umirilo, danes pa odpravljajo posledice.

Pomurje je silovito neurje zajelo malo po dvajseti uri in je trajalo približno eno uro. Močan veter z dežjem in točo je podiral drevesa, odkrival strehe in uničeval premoženje po celotni pokrajini, na terenu so bile vse dežurne službe, posledice neurja pa še vedno odpravljajo. Poklicali smo župana občine Moravske Toplice Alojza Glavača, ki je bil tudi sam presenečen nad posledicami. »Glede na razdejanje, ki ga je neurje povzročilo, sem vesel, da se nikomur ni nič zgodilo, to je najpomembnejše.«

V občini je celo odkrilo streho osnovne šole Bogojina. »Streho je odneslo približno tristo metrov daleč. Po zraku je letelo ostrešje, tramovi in kritina. Poškodovalo je tudi zasebno hišo, drogove za javno razsvetljavo. Sledil je naliv, ki je prav tako povzročil veliko škodo v stavbi šole. Mi ocenjujemo, da bo morda moten pouk v septembrskih dneh, saj po zidovih in prostorih se škoda kaže šele zdaj, tako da bo sanacija draga in dolgotrajna

Tudi ravnateljica osnovne šole Sabina Juhart je bila pretresena. »Šok je grozljiv. Že sinoči, ko smo šli pogledat, kaj se je dogajalo, je voda drla s podstrešja, šola je bila polna voda, danes zjutraj pa je slika katastrofalna. Zdaj želimo zaščititi šolo do te mere, da ne bi deževje dodatno uničilo šolskih prostorov.«

Vodja regionalnega centra za obveščanje Primož Senčar je povedal, da so aktivirali 105 enot in 552 pripadnikov civilne zaščite, večinoma gasilcev. Zaradi podrtih dreves so bile namreč neprevozne številne ceste, tudi veliko električnih drogov je bilo podrtih, zato je bila oskrba z elektriko občasno motena. Zdaj je to urejeno, pravi župan Moravskih Toplic.

Po podatkih regijskega centra za obveščanje je veter razkrival strehe in podiral drevesa skoraj povsod po Pomurju, posebej še v občinah Ljutomer, Gornji Radgona, Beltinci, Murska Sobota, Apače, Rogašovci, Lendava, Moravske Toplice, Puconci, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Velika Polana.

V Murski Soboti je več dreves padlo na avtomobile, podrta so drevesa v soboškem parku, porušen stolp radioamaterjev, ulice so bile poplavljene, prav tako podvozi.

Večji del Goričkega je za dobro uro ostal brez električne energije, nekateri potoki so zelo hitro narasli. Pomurski gasilci so na delu tudi še danes dopoldne, odstranjujejo polomljeno drevje, prekrivajo strehe in črpajo vodo iz kleti.

Tudi drugod po državi je bilo dogajanje pestro. Nevihte z vetrom so povzročile kar nekaj težav v Tolminu, Ivančni gorici in Ljubljani, kjer je veter podiral drevesa, v Celju je pod podrtim drevesom ostalo ujeto vozilo. V Kobaridu in Idriji pa je veter odkril streho hiše.

V Kočevju je veter na ceste podrl kar nekaj dreves, gasilci pa so morali posredovati pri zapiranju vode zaradi poplave. V Semiču, v Trebnjem in Sevnici je odkrivalo strehe stanovanjskih hiš.

Orkanski veter je največ škode v Mariboru povzročil v Mestnem in Magdalenskem parku ter na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu. Prve ekipe Snage so bile na terenu že sinoči, s pomočjo gasilcev so odstranjevali padla drevesa na Tomšičevem drevoredu, prav tako so v grobem počistili center mesta. Danes so na terenu vse razpoložljive ekipe in nadaljujejo delo.

 


Ne spreglejte: