Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 19:37

Kardinal Parolin: Nujnost iskanja miru ključni cilj obiska v Rusiji

Kardinal Pietro Parolin
Foto © RV

Medtem ko ameriški predsednik Severni Koreji grozi z ognjem in gnevom, kongres pa je uvedel nove sankcije proti Rusiji, se Vatikan pripravlja na pomemben korak naprej v odnosih s Kremlinom. Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, ki v Moskvo odhaja konec tega meseca, pravi, da je 'nujnost iskanja miru' ključni cilj njegovega obiska v Rusiji.

Tistim, ki mislijo, da bo obisk kardinala Parolina predstavljal neke vrste predogled za možen papežev obisk v Rusiji, številka 2 v Vatikanu odgovarja z ne in da. »Med cilji mojega obiska ni priprava možnega obiska svetega očeta,« je dejal v pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera, a dodal: »Kljub temu upam, da bo z Božjo pomočjo nekaj prispeval v tej smeri.«

V Moskvi se bo srečal s predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim bo razpravljal o konfliktih po svetu, med drugim na Bližnjem vzhodu, Siriji in Ukrajini. »Nujnost iskanja miru in načini za dosego tega bodo zagotovo glavna tema srečanja,« je povedal kardinal Parolin in dodal, da je naloga Cerkve med drugim ta, da politike poziva k spoštovanju mednarodnega prava ter spodbujanju sožitja in sodelovanja med narodi. V tem smislu bosta govorila o naraščanju napetosti med Putinom in Trumpom. Tu vatikanski diplomat upa na odgovornost obeh in na to, da bosta oba voditelja priznala morebitne napake. A žal vemo, da niti Putin niti Trump nimata velikega slovesa, ko gre za priznavanje lastnih napak.

Kardinal Parolin se bo srečal tudi z voditeljem Ruske pravoslavne Cerkve. Do tega srečanja bo prišlo po edinstveni obliki diplomacije: romanju relikvij sv. Nikolaja, ki ga v Ruski pravoslavni Cerkvi zelo častijo. Relikvije je v Moskvi in Sankt Peterburgu od 21. maja do 28. julija počastilo več kot 2 milijona in pol ljudi.


Ne spreglejte: