Ljubljana, nedelja, 22. julij 2018, 20:29

Papež vabi, da poleti okrepimo telo in duha, hkrati pa ne pozabimo na trpeče

Papež angelus
Foto © Radio Vatikan

Današnji papežev opoldanski nagovor je bil povsem počitniško obarvan. Po njegovih besedah nas že sam praznik Jezusove spremenitve na gori Tabor vabi, da razmislimo o pomenu odmika od posvetnih stvari in razmišljamo o Jezusu. Ob tem je Marijo prosil, da bi bile naše počitnice vedre in plodne. Spomnil se je tudi vseh tistih, ki ne gredo na počitnice zaradi starosti, zdravstvenega stanja, dela, finančnih omejitev ali drugih težav. Zaželel jim je, da bi bil to zanje vseeno čas sprostitve, ki bi ga razveseljevali prisotnost prijateljev in veselih trenutkov.

Dogodek Gospodovega spremenjenja na gori nam ponuja sporočilo upanja, vabi nas, da srečamo Jezusa in da bi bili v službi bratom in sestram, je dejal papež. Gre za to, da smo pripravljeni pozorno, v tišini in molitvi prisluhniti Kristusu, Božji besedi. »Povabljeni smo, da v meditaciji Evangelija znova odkrijemo pomirjajočo in oživljajočo tišino, ki vodi k cilju, bogatem lepote, sijaja in veselja,« je dejal papež.

Po njegovih besedah je poletni čas previdnostni trenutek, ko lahko povečamo svoja prizadevanja za iskanje in srečanje z Gospodom. V tem obdobju so namreč šolarji prosti svojih šolskih obveznosti, številne družine gredo na počitnice. »Pomembno je, da v času počitka in prekinitve vsakodnevnih opravkov lahko znova okrepimo tako telesne kot duhovne moči,« je dejal papež in nato spregovoril o tem, kako so se ob koncu Jezusovega spremenjenja učenci spustili z gore s spremenjenimi očmi in srcem.

»Tudi mi lahko opravimo to pot. Vedno bolj živo odkritje Jezusa ni samo sebi namen, temveč nas vodi, 'da se spustimo z gore' in se napolnjeni z močjo Duha odločimo za nove korake pristnega spreobrnjenja in za nenehno pričevanje dejavne ljubezni.« Tako bomo konkretno znamenje poživljajoče Božje ljubezni do vseh naših bratov in sester, še posebej do trpečih, osamljenih, zapuščenih, bolnih in vseh, ki so po različnih delih sveta ponižani zaradi krivice, oblastnosti in nasilja, je še dejal papež.

 


Ne spreglejte: