Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Sveti sedež venezuelsko vlado poziva k razpustitvi ustavodajne skupščine

Svet | 04.08.2017, 14:06 Marta Jerebič

Venezuelska generalna tožilka Luisa Ortega Diaz je na sodišču vložila nujno zahtevo za preiskavo, s katero želi preprečiti za danes napovedano zasedanje sporne venezuelske ustavodajne skupščine, ki naj bi se začela ob 17. uri po srednjeevropskem času. Tožba temelji na očitkih, da so se dogajale manipulacije s podatki o volilni udeležbi. Iz države prihaja novica, da so voditelja opozicije Antonia Ledezmo izpustili iz pripora in ga poslali nazaj v hišni pripor. Opozicija sicer danes pripravlja množične proteste, saj se boji, da bo nova ustava, ki naj bi jo izdelala ustavodajna skupščina, oslabila parlament in državo spremenila v diktaturo. Razmere v državi z zaskrbljenostjo spremlja tudi papež Frančišek in Sveti sedež, ki je v preteklosti poskušal voditi mediacijo med vlado in opozicijo, vendar je bila ta neuspešna, saj vlada ni izpolnjevala svojih obljub.

Sveti sedež v sporočilu za javnost izraža globoko zaskrbljenost zaradi radikalizacije in poslabšanja krize v Venezueli, kjer se število smrtnih žrtev, ranjenih in zaprtih povečuje.

Papež Frančišek neposredno in prek državnega tajništva spremlja razmere in zagotavlja nenehno molitev za državo in Venezuelce. K molitvi v ta namen vabi vse vernike po svetu.

Sveti sedež v sporočilu hkrati vse politične akterje, še posebej vlado, poziva, naj spoštujejo človekove pravice in temeljne svoboščine ter sedaj veljavno ustavo. Poziva tudi k prekinitvi vseh dejavnosti, kot je nova ustavodajna skupščina, ki ne spodbuja sprave in miru, ampak le ustvarja ozračje napetosti in konflikta.

Vatikan dodaja, naj se ustvarijo pogoji za pogajanja, kar je državno tajništvo izrazilo že v pismu decembra lani. Ob tem opozarja na pomanjkanje varnosti in trpljenje naroda, ki težko pride do hrane in zdravil. Sveti sedež celotno družbo, še posebej pa vojsko in policijo, poziva, naj se izogiba kakršni koli obliki nasilja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.