Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:42

Slovenec na nunciaturi v Kolumbiji o pripravah na papežev obisk

0:00
0:00
Papež v Kolumbiji
Foto © Splet

Priprave na papežev obisk v Kolumbiji, kjer se bo mudil od 6. do 11. septembra, so v zadnji fazi, je za naš radio povedal tajnik na nunciaturi v Kolumbiji, slovenski duhovnik dr. Matjaž Roter. Kot je dejal, trenutno potekajo še zadnja usklajevanja v zvezi z logistiko in varnostjo. Na posameznih dogodkih namreč pričakujejo tudi milijon ljudi.

Papež Frančišek, ki prihaja iz latinskega sveta, je ljudem v Kolumbiji zelo pri srcu, čutijo ga kot prijatelja. »Vsi postavljajo velika pričakovanja v ta obisk. Kolumbija se nahaja v posebnem času. Kot vemo je vlada podpisala sporazum z glavno gverilsko skupino Farc. Čeprav je še veliko vprašanj odprtih, veliko je še nejasnosti, pa vendar je to znamenje upanja, da Kolumbija stopa na pot neke boljše prihodnosti.« Tajnik na kolumbijski nunciaturi, dr. Matjaž Roter je poudaril, da ima Cerkev pri spravi pomembno vlogo: »Tukaj je Cerkev zelo pomembna, vsi ji pripisujejo nenadomestljivo vlogo.«

Vse podrobnosti obiska še niso znane: »Zaenkrat je največja pozornost namenjena molitvenemu srečanju sprave, ki bo potekalo v Villavicenciu. To bo nekaj posebnega. Kolumbija je namreč v preteklih letih doživljala zelo težke stvari, državljansko vojno, probleme s prekupčevalci in z drogami, ljudje so zares veliko pretrpeli.« Zato veliko polagajo v to srečanje.

Po vsej Kolumbiji je že mogoče videti plakate, ki naznanjajo papežev obisk, prav tako na nunciaturi praktično vsak dan beležijo obisk medijske hiše. "Glavni časopis v Kolumbiji, El Tiempo vsako nedeljo pripravi posebno prilogo o papeževem obisku. Dvakrat tedensko ima namenjeno posebno stran, namenjeno obisku z različnimi informacijami in članki. Mediji so zelo pozorni.«

Z dr. Matjažem Roterjem bomo pripravili tudi daljši pogovor o Cerkvi v Kolumbiji, njenih izzivih, komentiral pa bo tudi dogajanje v drugih državah regije, predvsem sosednji Venezueli. Ta oddaja Pogovor o ... bo na sporedu 23. avgusta ob 17.05.Ne spreglejte: