Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Visoke temperature nadloga tudi za delavce

Slovenija | 02.08.2017, 15:49 Tanja Dominko

Agencija za okolje je izdala opozorilo zaradi visoke stopnje ogroženosti zaradi toplotne obremenitve, ki bo vztrajala vse do nedelje. Temperature se bodo čez dan ta teden dvignile nad 35 stopinj Celzija. Ob tem obalna sindikalna organizacija poziva delodajalce k posebnim ukrepom za vse, ki v času vročinskega vala delajo na prostem. O tem, kakšni so potrebni ukrepi, smo se pogovarjali tudi z glavno inšpektorico za delo Natašo Trček.

Kot je dejala, so se delodajalci primerno odzvali in so se prilagodili tudi razmeram ob temperaturnih viških ter poskrbeli za morebitno spremembo delovnika, da nekateri delavci na delo prihajajo bolj zgodaj, da med delom uživajo več tekočin in imajo več odmorov. Sicer pravilniki podrobneje ne določajo, kakšna je najvišja dovoljena delovna temperatura na prostem, medtem ko je za prostore določena pri 28°C. Prijav kršitev niso dobili veliko, večinoma so prihajale od zaposlenih v pisarnah, a se je pozneje izkazalo, da so neutemeljene. Prijave kršitev sicer resno jemljejo in gredo na teren preverit stanje takoj, ko je mogoče.

Trčkova pravi, da so se v zadnjem obdobju največ ukvarjali z izplačili plač in nepravilnostmi na tem področju ter agencijskim delom. Več pa boste izvedeli v pogovoru.

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.