Ljubljana, petek, 20. julij 2018, 06:52

Na praznik porcijunkule se končuje jubilejno leto ob 800-letnici asiškega odpustka

Porciunkula Asisi
Foto © p. Robert Bahčič

V baziliki svete Marije Angelske v Assisiju danes obhajajo slovesni praznik zavetnice svetišča, hkrati se končuje jubilejno leto ob 800-letnici porcijunkulskega odpustka. Sveti Frančišek ga je izprosil za vse, ki bodo na obletnico posvetitve cerkve vstopili vanjo, molili in opravili zakrament svete spovedi. Pozneje se je porcijunkulski odpustek razširil na vse župnijske ali frančiškanske cerkve po svetu. V Assisiju je danes osrednjo slovesnost vodil vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. V Sloveniji pa je še posebej slovesno pri kapucinih v Celju in v Krškem ter pri frančiškanih v Mariboru.

Sv. Frančišek je porcijunkulski odpustek izprosil od papeža Honorija, da bi lahko vsi ljudje, tudi tisti, ki si niso mogli privoščiti dragih romanj v svete kraje bili deležni božje milosti.

»V tedanjem času so bili odpustki povezani z udeležbo ali pomočjo križarskim vojnam, težkim romanjem v Sveto deželo, Rim ali Kompostelo, ne pa majhno, 3 x 5 metrov veliko cerkvico. S tem se hoče pokazati, da je Cerkev odprta s svojimi zakladi tudi za male, ne samo za velike, svetovne dogodke. Božje razodetje, pomoč in odrešenje se odvijajo v drobcenih rečeh,« je v današnji svetovalnici pojasnil br. Miran Špelič.

Tudi vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, ki je vodil osrednjo slovesnost v Assisiju, je v pridigi poudaril, da je asiški ubožec odpustek izprosil tudi za revne in odrinjene, pot odrešenja je bila ponujena vsem. Sv. Frančišek se je v svojem času zavedal, da pravi cilj ni v zemeljskih zadovoljitvah in dosežkih, ampak v prihodnjem svetu.

Danes ni tako lahko iti vase, težko je nameniti čas mislim o Bogu. A kardinal Parolin opozarja: »Če bomo izrinjali, pozabljali na Boga, ne bomo nikoli dosegli ne sreče ne miru.«

A kot je že v uvodu dejal vrhovni predstojnik frančiškanov p. Michael Perry, je svet lačen in žejen miru in sprave.


Ne spreglejte: