Ljubljana, ponedeljek, 21. avgust 2017, 14:01

Kardinal Parolin v Rusiji

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin začenja nekajdnevni obisk v Rusiji. Jutri se bo srečal z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom, v sredo pa s predsednikom Vladimirjem Putinom. Katoliški skupnosti v Rusiji bo kardinal Parolin posredoval duhovno bližino papeža Frančiška.


Papež: Gospod se ne obrača stran od naših potreb

Papež Frančišek je opoldne povabil k molitvi za vse žrtve nedavnih terorističnih napadov v Burkini Faso, Španiji in na Finskem. Sicer pa je podobno kot glavni urednik Radia Ognjišče danes na Polenšaku msgr. Franci Trstenjak tudi sveti oče v nagovoru opozoril na vztrajnost molitve, ki se je lahko učimo pri kanaanski ženi v evangeljskem odlomku.


Marko Vombergar, fotograf, ki je pred leti napovedal izvolitev Bergoglia

Papež Frančišek bo čez dva tedna in pol potoval v Kolumbijo. Tam ga bo kot fotograf spremljal tudi argentinski Slovenec, Marko Vombergar, ki dela za katoliški spletni portal Aleteia. Za oddajo Iz življenja vesoljne Cerkve, ki ji lahko prisluhnite jutri ob 9. uri, je spregovoril o svojem delu in anekdoti, kako je že pred desetimi leti napovedal izvolitev kardinala Bergoglia za papeža.


Papež ob terorističnem napadu izraža bližino španskemu narodu

Papež Frančišek moli za žrtve atentata v Barceloni in izraža bližino španskemu narodu, zlasti ranjenim in družinam žrtev, je sporočil vatikanski tiskovni predstavnik.


Horvat: Prekmurje je velikokrat pozabljeno

Ob državnem prazniku, dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je za naš radio spregovoril poslanec NSi Jožef Horvat, ki je tudi pobudnik tega praznika. Poudaril je, da je Prekmurje velikokrat pozabljeno od centra države in da so za posamezne projekte potrebna intenzivnejša prizadevanja, kot če bi projekt pripravljali nekje v osrednji Sloveniji. Ob tem je dodal, da država tudi z odločitvijo, da ob državnih praznikih regionalnega pomena ne bo državnih proslav, kaže odnos do teh območij. Horvat si sicer za Prekmurje želi predvsem naložb, ki bi spodbudile ustvarjanje dobrih delovnih mest.


Avstralski škofje: DA boju proti pedofiliji, NE kršitvi spovedne molčečnosti

Avstralski škofje so v izjavi za javnost poudarili ničelno toleranco Cerkve do pedofilije, absolutno prizadevanje v boju proti spolnim zlorabam in sodelovanje s civilnimi oblastmi. Hkrati pa so rekli NE predlogu avstralske kraljeve komisije, ki preiskuje primere pedofilije, da bi sprejeli zakon, ki bi duhovnike obvezal h kršitvi spovedne molčečnosti v primeru, da bi imeli informacije o zlorabah.


Papež: Pedofilija je absolutno grozodejstvo, težek greh

Pedofilija je absolutno grozodejstvo, težek greh, ki je v protislovju z vsem, kar uči Kristus. Tako je papež Frančišek zapisal v predgovoru h knjigi z naslovom »Odpuščam vam, pater. Zlorabljen, a ne uničen.« Napisal jo je 57-letni Švicar Daniel Pittet, ki je bil med 9-im in 13-im letom sam žrtev spolnih zlorab s strani švicarskega kapucina.


Goduje sv. Rok, priprošnjik zoper razne nalezljive bolezni

Večina romarskih cerkva pri nas je Marijinih, nekaj pa je tudi takih, ki so posvečene svetnikom, katerim so se naši verni predniki priporočali kot priprošnjikom v sili. Med te spada tudi sveti Rok, ki ima na slovenskih tleh precej cerkva, povečini podružnic. Njegovo značilno podobo ali kip, ko kaže kužno rano na svojem stegnu in mu pes prinaša kruha v gobcu, vidimo na številnih stranskih oltarjih in znamenjih. Ta podoba pove, da je Rok zavetnik proti kužnim boleznim; še danes pa se mu priporočajo bolniki, ki imajo rane ali pa bolne noge.


FOTO in AVDIO: Nuncij v Turnišču ob praznovanju visokega jubileja cerkve

Ob 750. obletnici omembe stare cerkve v Turnišču je tam sveto mašo dopoldne daroval apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Juliusz Janusz. Z njim je poleg drugih duhovnikov somaševal murskosoboški škof ordinarij Peter Štumpf. Ob tej priložnosti je škofija s posebnim odlokom vernikom poklonila prejem posebnega papeškega blagoslova s popolnim odpustkom, ki ga je nuncij podelil po sveti maši.


Marijino vnebovzetje je praznik upanja

V Katoliški Cerkvi danes praznujemo Marijino vnebovzetje ali Veliki šmaren, ki je tudi največji Marijin praznik. Slovesna bogoslužja bodo potekala po številnih cerkvah, posvečenih Mariji. Marsikje so se na praznik pripravili že sinoči, s procesijami in nočnim bdenjem.


Novejše novice | Starejše novice