Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 19:42

Papež: Bog noče izgubiti nikogar!

V Fatimi poteka mednarodno srečanja skupnosti Notre-Dame. Papež Frančišek je udeležencem v sporočilu med drugim zapisal, da Cerkev obsoja greh, ker mora govoriti resnico, obenem pa objame grešnika, ki prizna svojo grešnost in mu ponudi neizmerno Božje usmiljenje. Osrednja tema srečanja je sicer lik izgubljenega sina.


Medžugorje v pričakovanju vizitatorja, slovesen sprejem v nedeljo

Potem, ko je župnija Medžugorje konec maja dobila apostolskega vizitatorja, ki bo odgovoren Svetemu sedežu, bo v nedeljo zvečer poljski nadškof Henryk Hoser to službo začel tudi uradno. Po poročanju Radia Mir Medžugorje bo slovesnost, ob 19. uri. Po besedah domačega župnika patra Marinka Šakote gre za pomemben trenutek.


Nuncij Sulprizio bo za svetnika razglašen 14. oktobra

Papež Frančišek je dopoldne v Vatikanu vodil obhajanje dnevne molitvene ure in redni javni konzistorij za kanonizacijo laika Nuncija Sulprizija. Za blaženega ga je leta 1963 razglasil za blaženega papež Pavel VI. in ga postavil za zgled popolnosti delavcem. Za svetnika pa bo razglašen 14. oktobra, skupaj s papežem Pavlom VI. in bl. škofom Romerom.


Privatizacija da, pred tem pa zaščita NLB

Opoldne se bo državni zbor sestal na izredni seji, na kateri bodo obravnavali predlog zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB. Že včeraj je potekala seja takoimenovanega skupnega odbora na temo predloga zakona in sprejeta so bila številna dopolnila.


Navijači z navdušenjem sprejeli francoske in hrvaške nogometaše

Francoska in hrvaška reprezentanca sta po nedeljskem izjemnem uspehu na svetovnem prvenstvu včeraj prispeli v domovino. Naši južni sosedje so svojim junakom sprejem pripravili v Zagrebu, kjer se je zbralo več kot 500 tisoč ljudi, peteline pa so navijači pričakali na Elizejskih poljanah v Parizu. V obeh prestolnicah je bilo bučno.


Papež presenetil in vodil obred poroke

Papež Frančišek je v soboto pripravil veliko presenečenje nekemu švicarskemu vojaku in njegovi brazilski zaročenki, ki sta v cerkvi sv. Štefana obhajala zakrament svetega zakona. Namesto brazilskega župnika, ki je bil prav tako presenečen kot vsi navzoči, je sam vodil obred poroke.


Papež opogumlja za oznanjevanje

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je kljub veliki vročini, danes opoldne znova zbralo mnogo ljudi, ki so želeli prisluhniti papeževemu nagovoru, z njim moliti in prejeti njegov blagoslov. V nagovoru se je sveti oče oprl na evangeljski odlomek današnje 15. nedelje med letom, ki razodeva, kakšen naj bo slog oznanjevalcev evangelija. Gre za navodilo, ki konec koncev – po papeževih besedah - velja za vse krščene. Po krstu smo namreč prav vsi poklicani k širjenju evangeljske vesele novice, je spomnil.


Papež septembra v Baltske države

Vatikan je objavil uradni program papeževega obiska v baltskih državah med 22. in 25. septembrom. Sveti oče bo obiskal Litvo, Latvijo in Estonijo. Štiridnevno potovanje ga bo popeljalo v najpomembnejše baltsko Marijino svetišče Aglona ter v prestolnice Vilno, Rigo in Talin. Kot prvi papež v zgodovini bo Frančišek obiskal mesto Kaunas v Litvi. Med njegovim 25. potovanjem v tujino so predvidena tri bogoslužja, dve množični ekumenski srečanji ter srečanje z mladimi, sodelavci človekoljubnih ustanov in državnim vrhom vseh treh dežel. V Vilni bo papež obiskal »Muzej zasedbe in boja za svobodo« in v njem molil.


Slovenski škofje na praznik sv. Mohorja in Fortunata poromali v Oglej

Na praznik mučencev sv. Mohorja in Fortunata je bilo posebej slovesno v Ogleju. V tam tamkajšnji baziliki je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin vodil slovesno somaševanje škofov iz Triveneta, Slovenije in Avstrije. Srečanja so se udeležili nadškofa Stanislav Zore in Alojz Uran ter škofje Metod Pirih, Jurij Bizjak in Stanislav Lipovšek. Pred sveto mašo je imel kardinal Parolin v oglejski dvorani Romani slovesno predavanje z naslovom: »Vojna: poraz vseh. Sto let od konca prve svetovne vojne«.


Obisk Trumpa v Veliki Britaniji spremljajo množični protesti

Ameriški predsednik Donald Trump se mudi na obisku v Veliki Britaniji, kjer se je sestal z britansko premierko Thereso May. V ospredju srečanja so bili odnosi med državama, sodelovanje na gospodarskem področju ter varnost. Trump se bo sestal tudi s kraljico Elizabeto II., njegov obisk pa spremljajo protesti nasprotnikov njegovih politik.


Novejše novice | Starejše novice