Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Bazen (foto: ARO)
Bazen

Svetovalnica: O kakovosti kopalnih voda

Oddaje | 18.07.2017, 15:08 Petra Stopar

V poletnem času ohladitev in sprostitev najpogosteje poiščemo v vodi, katere kakovost je za človekovo zdravje zelo pomembna, še posebej v bazenih. Pri tem je osebna higiena po opozorilih strokovnjakov z Nacionalnega inštituta za javno zdravje obvezna.

Kot je v ponedeljkovi Svetovalnici na našem radiu povedala specialistka za higieno in javno zdravje, zdravnica Ivanka Gale z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je treba pred kopanjem v bazenu izvesti vse potrebne higienske ukrepe: »Da se oprhamo, da ne gremo v vodo, če smo imeli zadnji teden drisko, ker smo lahko prenašalci patogenih mikrobov. Pomembno je tudi, da je koža zdrava in nima vnetij, zlasti gnojnih.«

Vodo, ki v bazenih kroži in je ne nalivamo vsakič znova, je treba obvezno sproti čistiti. Če bazen ni javen, ampak ga imamo na domačem vrtu, mora biti lastnik še toliko bolj osveščen o potrebnih ukrepih, ki jih nalaga proizvajalec. »Kar zadeva dodajanje dezinfekcijskega sredstva, kar je še vedno najboljše sredstvo klor, ta prosti klor v kopalni vodi reagira še z drugimi snovmi, kemikalijami ali drugimi organskimi nečistočami. Pri tem nastanejo nove snovi, stranski produkti kloriranja, ki so bolj škodljivi kot sam klor. Zato je zelo pomembno, da je kopalna voda čimbolj čista,« je pojasnila Galetova. Intenziven vojn po kloru ali celo smrad, ki ga zavohamo ob vstopu v bazensko dvorano, je zato posledica omenjenih stranskih produktov zaradi nečistoče in ne same količine klora.

Ob vsem tem strokovnjaki poudarjajo, da je kakršnokoli tveganje za okužbe, ki jih je možno dobiti pri kopanju, večje pri otrocih in starejših osebah, ob podhladitvi, utrujenosti in daljši izpostavljenosti onesnaženi vodi. Zaradi fekalno onesnažene kopalne vode so najpogostejše okužbe prebavil, akutne febrilne okužbe dihal, okužbe ušes, sluhovoda, oči, kože idr. Večina bolezni zaradi okužb ima blag potek, se same pozdravijo in se o njih ne poroča. Tako je število potrjenih bolezni, pridobljenih v kopalni vodi in na kopališču, verjetno podcenjeno. Težje oblike bolezni je sicer težko pripisati kopalni vodi, saj imajo okužbe mnogo poti vnosa mikroorganizmov, vendar obstajajo jasni dokazi, da se lahko s kopanjem, čeprav zelo redko, dobijo tudi te, celo s smrtnim izidom, so zapisali na inštitutu.

Oddaje, Zdravstvo, Svetovalnica
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...